2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pert vesztettek a kincsvadászok

2012. február 3. 08:41 The Guardian

Spanyolországot illeti meg az az 500 millió dollár értékű ezüst- és aranykincs, amit az Odyssey amerikai kincsvadászó cég talált még 2007-ben az Atlanti-óceán mélyén – döntött egy amerikai bíróság.

Pont került a minden idők egyik legértékesebb tengeri fogása miatt kialakult jogi huzavona végére. Egy amerikai bíróság ugyanis úgy döntött, hogy nem az 594 ezer darabból álló gyűjteményt felkutató és felszínre hozó floridai cég, hanem a hajót vízre bocsátó Spanyolország markát üti a hatalmas kincs. Az Odyssey Marine Explorationnek tíz napja van arra, hogy az ibériai országba szállítsa a rakományt. „Az ítélettel visszakapjuk azt, ami megillet minket” – lelkendezett José Ignacio Wert spanyol kulturális miniszter.

A kincs-saga 2007 májusában vett kezdetét, ekkor találta meg az érméket az Odyssey az Atlanti-óceán fenekén. Ezeket először titokban Gibraltárra vitték, majd onnan továbbszállították Floridába. Az amerikai kerületi bíróság helyben hagyta Mark Pizzo atlantai bíró véleményét, amely korábban megállapította, hogy a kincs az 1804-ben elsüllyedt Nuestra Señora de las Mercedes spanyol fregatt fedélzetéről származott. Az Odyssey azzal védekezett, hogy a közelben nem volt egyetlen olyan hajóroncs sem, amelyről azt lehetett volna állítani, hogy minden kétséget kizáróan onnan került az óceán mélyére a kincs.

A bíróság döntése értelmében a kincset Spanyolország és az elhunyt 250 tengerész leszármazottja kapja meg. Továbbra is kérdéses azonban, hogy hol lehet az a további 400 ezer érme, ami a hajóval együtt veszett hullámsírba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár