2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az első modern népirtás

2012. január 29. 18:48

Áttörésnek nevezte a francia parlamentben hétfőn megszavazott, az örmény népirtás tagadását büntető törvénytervezetet a Múlt-kor által megkérdezett történész, aki szerint a következő lépés a még mindig nem hozzáférhető isztambuli levéltárak megnyitása lenne. Egyelőre nem valószínű, hogy a két fél, Örményország és Törökország álláspontja közeledne egymáshoz.

Francia igen

A francia parlament a szenátusi végszavazással hétfőn este elfogadta az örmény népirtás tagadásának tiltásáról szóló törvénytervezetet, ami jelentős diplomáciai válságot robbantott ki Párizs és Ankara között. A nemzetgyűlés által egy hónappal ezelőtt megszavazott javaslatot a felsőház 127 igen szavazattal, 86 ellenében hagyta jóvá. Miután a szenátus nem változtatott a szövegen, a törvény megsértőire egy évi elzárás és 45 ezer eurós pénzbüntetés lesz kiszabható.

Jelenleg 21 ország van a világon (az Egyesült Államok 43 állama járt el hasonlóképp), amely népirtásnak tartja az Oszmán Birodalom területén 1915 és 1923 között, az örmény kisebbség sérelmére elkövetett tömeges jogsértéseket. Törökország érthető módon nem tagja ezen országoknak, Ankara az 1915-ös gyilkosságokat kizárólag a háború következményeinek számlájára írja, s a háborús káosszal magyarázza. Az ENSZ emberi jogok bizottsága 1985-ben, az Európai Parlament 1987-ben ismerte el az örmények terhére elkövetett népirtást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár