2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megemlékezések Wallenbergről

2011. december 20. 17:34 MTI

Svédország nemzetközi vándorkiállítással, bélyegkibocsátással, szemináriumokkal és könyvekkel emlékszik meg a több tízezer magyar zsidó életét megmentő Raoul Wallenberg születésének századik évfordulójáról.

Stockholmban már kedden megnyílt egy fényképkiállítás, amelyet jövőre bemutatnak Magyarországon, Németországban, Oroszországban, Izraelben, az Egyesült Államokban és Kanadában is. A bélyegeket májusban bocsátják ki.

Az 1912. augusztus 4-én született Raoul Wallenberg 1944-ben a budapesti svéd nagykövetség titkáraként több ezer, egyes források szerint 20 ezer ember életét mentette meg közvetlenül azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el vagy védett házakba menekítette őket, és ő tántorította el a megszálló német erőket attól, hogy lemészárolják a fővárosi gettó mintegy 70 ezer lakóját. A Vörös Hadsereg 1945 januárjában letartóztatta, a további sorsa felől nagy a bizonytalanság. A szovjet hatóságok állítása szerint 1947-ben börtönben halt meg, de egyes források tudni vélik, hogy még évekkel később is fogolyként élt.

Carl Bildt svéd külügyminiszter egy keddi megemlékező beszédében a svédek büszkeségének nevezte Wallenberget azért, amit másokért tett. Hozzátette azonban, hogy szégyent is kell érezni amiatt, amit őérte nem tettek meg.

A szervezők közölték, hogy az emlékév során kutató szemináriumokat is rendeznek, és tervbe vették négy új könyv kiadását az életéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár