2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Börtönbe kerülhet a zsidó Indiana Jones

2011. augusztus 30. 14:17 The Guardian

Csalás miatt került a vádlottak padjára New Yorkban a zsidó Tóra másolatainak összegyűjtésére vállalkozó, a magát a zsidó Indiana Jonesnak nevező Menachem Youlus.

A zsidó jótékonysági szervezet társalapítóját, a világot keresztül-kasul bejáró, a Tóra másolatainak gyűjtőjeként elhíresült férfit most azzal vádolják, hogy jótevőit szívszaggató történetek elmesélésével csapta be, köztük olyanokkal, amelyek a náci koncentrációs táborokról szólnak.

A manhattani szövetségi bíróságról kijövő férfit a múlt hét közepén 100 ezer dollár óvadék fejében engedték el. A Save a Torah elnevezésű nonprofit szervezet számára adományokat gyűjtő 50 éves Youlus 2004 óta több ezer dollárt csalt ki ártatlan, jóhiszemű emberek pénztárcájából. A vádirat szerint Youlus az amerikai kereskedőktől megvásárolt példányokat többszörös áron adta el a zsinagógák és zsidó kongregációk számára. A vád szerint az így összegyűlt 1,2 millió dollárnak a harmada a saját számláján landolt, az összeget pedig magáncélokra – gyermekeinek taníttatására, étkezésre és egészségügyi kiadásokra – fordította.

A misszió elvben azt szolgálta, hogy összegyűjtse a holokausztot megjárt Tórákat, s a restaurálás után átadja azokat a zsidó közösségeknek. A valóságban azonban Youlus csak nagy ritkán fogott vándorbotot. „Menachem Youlus a zsidó Indiana Jonesnak nevezte magát, de állítólagos hőstette annyira volt valóságos, mint a filmbéli karakter” – írja közleményében Preet Bharara amerikai ügyész.

A nyomozást végző Greg Ghiozzi szerint nincs arra bizonyíték, hogy Youlus 2004-ben fémdetektor segítségével egy „auschwitzi tórára” bukkant volna Lengyelországban, de arra sem, hogy 2002-ben a németországi Bergen-Belsen koncentrációs táborból előkerült volna egy példány. Az igazság ezzel szemben az, hogy Youlus akkor nem járt Lengyelországban, 2001 és 2004 között pedig egyáltalán nem utazott külföldre, különben is, a megsemmisítő tábort a brit hadsereg a földdel tette egyenlővé – állítja Ghiozzi a Bergen-Belsen Memorial Museum egyik munkatársára hivatkozva.

Youlus állításának bedőlve egy lelkes gyűjtő 32 ezer dollárt fizetett közvetlenül a férfi könyvesboltjának az „auschwitzi tóráért”, majd azt a manhattani zsinagógának adományozta, amely külön ünnepséget szervezett az elveszett példány visszakerülésének tiszteletére – mondta el Ghiozzi. Ezt követően Youlus személyes levelekben kért legalább 250 ezer dollárnyi adományt szervezete számára, mondván, utazásait saját zsebből finanszírozta, s komoly adósságcsapdába verte magát.

Ha bűnösnek találják, az álszervezetet működtető csalót akár negyven év börtönbüntetéssel is sújthatják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár