Hitler elfeledett szövetségesei

Bürokratikus rendszerről árulkodik a 3400 éves görög agyagtábla

2011. április 8. 12:23 The New York Times

Az Európa legkorábbi olvasható szövegét tartalmazó, 3400 éves agyagtábla a korai görög bürokratikus rendszerbe enged betekintést.


A lelet felfedezői és görög történészek egybehangzó állítása szerint a táblán a mükénéi kor előtti időszak politikai struktúrája és bürokratikus gyakorlata ismerhető meg. „Ritka alkalom, hogy a régészet az ősi szövegekkel és a görög mitológiával találkozik” – nyilatkozta Michael B. Cosmopoulos a felfedezés alkalmával tartott múlt heti sajtótájékoztatón.

A St. Louis-i Missouri Egyetem régészprofesszora elmondta: a táblát még tavaly nyáron, Görögország délnyugati részén egy olajfaligetnél, Iklaina mellett fedezték fel. A szeméttelepnél talált agyagedény korából ítélve a táblát i.e. 1490-1390 körül készítették. A tudósoknak eddig kevés bizonyítékuk volt az agyagtábla ideje előtti időkből arra vonatkozóan, hogy ilyen korán feljegyezték volna az államisággal összefüggő információkat.

A minószi civilizáció Krétán sokkal korábban, már i.e.1800-ban hagyott maga után olyan rejtélyes feliratokat, amelyek időben megelőzik a lineáris B írást. A legkorábbi ismert – szintén „könyvelésre" használt – írás a sumér Uruk városában fejlődött ki i.e. 3200 körül, de az első egyiptomi írás is erre az időre datálható.

A Missouri egyetem 11 éve kutat Iklainán, az elmúlt néhány évben pedig egy – a feltételezések szerint távoli központként használt – palota romjait is feltárta a kutatócsapat. A falakon freskók látszanak, rajta udvarhölgyekkel és hajók mellett fickándozó delfinekkel. A szakembereknek sikerült a palota körül egy a korát jóval megelőző csatornarendszer maradványait is megtalálniuk.

I.e. 1200, azaz a trójai háború feltételezett korából már kerültek elő agyagtáblák, amelyek utalásokat tesznek az adminisztrációs központra, Iklainára. Cosmopoulos elmondta: a felfedezések kétszáz évvel korábbra teszik azt az időszakot, amikor a település a királyság központja lett, s amikor az írásbeliség és a politikai szerveződés már kialakulóban volt. A tábla egyik felén egy gyártással kapcsolatos szó olvasható, a másikon személyek nevei, számokkal.

„Az a tény, hogy van egy ilyen táblánk, azt jelenti, hogy az államalakulatnak írnokai voltak, ez pedig a bürokrácia termékének tekinthető” – nyilatkozta Cynthia Shelmerdine, az austini Texasi Egyetem kutatója. „Ez a politika komplexitásáról árulkodik, és arról a növekvő igényről, hogy a javakat, adókat és az ingóságokat összeírják – korábban, mint az gondoltuk volna” – tette hozzá. A kutatók szerint mindez azt jelenti, hogy az ókori Görögország ezen államalakulatai másfél évszázaddal korábban jöttek létre.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!