2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Asera lehetett Jahve felesége

2011. március 22. 08:50 Discovery News

Kihagyták a legtöbb bibliai szövegből Isten feleségének nevét, Aserát, a hatalmas termékenységi istennőt – állítja egy brit teológus.

Az oxfordi kutató szerint a Királyok Könyvében arról olvashatunk, hogy Jahve jeruzsálemi templomában Isten feleségéért is imádkoztak a hívők – ezt az elméletet először 1967-ben Raphael Patai teológus hirdette, amelyet Francesca Stavrakopoulou, az Exeteri Egyetem Teológia és Vallásügyi Tanszékének oktatója porolt le.

„Ismert Jahve, Allah, és Isten néven. A zsidók, a muszlimok és a keresztények, a nagy ábrahámi vallások követői azonban egyvalamiben egyetértenek: csak egy van belőle. Egyedüli, egyetemes teremtő, nem egy a sok közül – vagyis így szeretnénk hinni” – írja Stavrakopoulou. „Több éves kutatómunka után ugyanis arra az érdekes következtetésre jutottam, hogy Istennek felesége is volt” – folytatódik az okfejtés.

Stavrakopoulou az Ugaritnál talált ősi szövegekre, amulettekre és kis szobrokra alapozza véleményét. Mindezek pedig azt támasztják alá, hogy Asera egy hatalmas termékenységi istennő volt. A kutató szerint a Jahvéhez fűződő kapcsolata a Bibliából és i.e. 8. századból származó agyagedények felirataiból tudható, amelyeket a Sínai-félszigeten levő Kuntillet-Adzsrúdnál találtak meg.

„A feliratok áldást kérnek Jahve és az ő Aserája számára. Ez arra szolgáltat bizonyítékot, hogy Jahve és Asera egy pár volt. Mostanra pedig már több felirat is alátámasztja azt az elméletet, hogy a Biblia istenének felesége volt” – fogalmazott Stavrakopoulou. A kutató szerint legalább ilyen fontos, hogy a Biblia is megemlíti: Aseráért Jahve jeruzsálemi templomában imádkoztak a hívők. A Királyok Könyvéből például kiderül, hogy a templomban egy róla mintázott szobor is volt, a női személyzet pedig rituális szöveteket szőtt a tiszteletére.

J. Edward Wright vallástörténész is elismerte: több héber felirat is együtt szerepelteti Javhét és Aserát. „Aserát nem teljes egészében hagyták ki a Bibliából. Régészeti bizonyítékok segítségével és a róla szóló szövegekből rekonstruálhatjuk a levantei vallásokban betöltött szerepét” – nyilatkozta Wright. Asera – aki a Közel-Keleten Asztar és Istár néven is ismert – „jelentős istennek számított, aki nagy erő birtokában volt” – tette hozzá.

„Az Ótestamentumban nem sűrűn említik a nevét, mivel a régi szövegeket összegyűjtő szerkesztők egyszerűen kihagyták belőle” – nyilatkozta Aaron Brody, a Bade Museum igazgatója. Brody figyelmeztetett: az ősi izraeliták politeisták voltak, s csak „egy törpekisebbség fohászkodott egyedül Jahvéhoz az i.e. 586-os történelmi események előtt”. Ekkor a zsidókat elűzték, templomukat a földdel tették egyenlővé; Brody szerint ez a „szigorú egyistenhit egyetemességéhez vezetett, nem csak Júdeában, de az összes nemzetnél ezt láthattuk ”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár