Hitler elfeledett szövetségesei

Az őskori babahordozók miatt nőhetett meg az emberi agy térfogata

2010. szeptember 6. 19:08 The Guardian, MTI

A kora kőkori asszonyok találmánya, a babahordozó "kenguruk" meghonosodása játszott főszerepet az emberi evolúcióban, hozzájárulva az agy térfogatának növeléséhez - állítja egy brit őskoros régész.


Timothy Taylor, a Bradfordi Egyetem docense legújabb könyvében, a The Artificial Ape: How Technology Changed the Course of Human Evolution (A mesterséges majom: hogyan változtatta meg a technológia az emberi evolúció folyamatát) című művében kifejti: attól a perctől fogva, hogy távoli őseink primitív eszközöket kezdtek el készíteni, a Homo sapiens és a technológia "szimbiózisban" élt egymással. Az új meg új technológiák, találmányok nélkül az ember egészen másfajta lény lenne.

Az emberi agy térfogata körülbelül 2,2 millió évvel ezelőtt indult hírtelen növekedésnek, és a szerző meggyőződése szerint ekkor jelenhettek meg az emberi törzsfejlődésben kulcsszerepet játszó babahordozó "kenguruk" is. Korábban csak a legfejlettebb, legérettebb újszülöttek maradhattak meg, a gesztáció a születéssel befejeződött. A "kenguruk" megjelenésével az újszülöttek fejlődése méhen kívül is folytatódhatott, így agyának térfogatát többé nem korlátozta az anya medencének mérete. Ráadásul javultak a gyengébb csecsemők túlélési esélyei is.

Másrészt "kenguruk" nélkül a kisgyerekes anyák sebezhetőbbek voltak, mint babahordozós társaik: kevésbé tudták megvédeni magukat a ragadozóktól vagy az ellenségektől, ahogy kisebb mértékben vehettek részt a közösség "gazdasági" tevékenységében is.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!