2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Demjanjuk karján SS-tetoválás lehetett

2010. április 21. 12:06 MTI

Egy szakértő szerint lehetséges, hogy a háborús bűnök miatt Németországban perbe fogott John Demjanjuk karján az SS tagjait megkülönböztető tetoválás volt, amelyet utóbb eltávolítottak.

Erre utal Demjanjuk bal felső karján egy ovális alakú heg, amely annak a tetoválásának az eltávolításakor keletkezhetett, amelyet a vércsoport azonosítása céljából viseltek az SS tagjai - jelentette ki egy német nyugalmazott törvényszéki szakértő kedden a müncheni bíróság előtt. Wolfgang Eisenmenger szerint a felső karon, a hónalj közelében lévő egy centiméternyi átmérőjű heg "kékeszöld elszíneződést" mutat. Ennek alapján feltételezhető, hogy esetleg tetoválást távolítottak el a vádlott bőréről.

Eisenmengernek azt is véleményeznie kellett, vajon a Sobibórban meggyilkoltak testi vagy lelki szenvedése meghaladta-e a "megölésükhöz szükséges mértéket". A szakértő szerint a négy, egyenként 16 négyzetméternyi gázkamra, amelybe minden alkalommal egyenként 80 embert zsúfoltak be, "emberi mértékkel szinte felfoghatatlan" szenvedést jelentett az áldozatoknak.

Az ukrán származású Demjanjukot azzal vádolják, hogy 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri (Lengyelország) náci haláltábor őreként legalább 27 900 zsidó fogoly megölésében segédkezett. Közvetlen, élő tanúk nincsenek ellene. A per Hans Robert Richthof meghallgatásával folytatódik. Az egykori bíró elnökölt az 1960-as években Hagenben lezajlott úgynevezett Sobibór-perben, amelyben 12 SS-katona állt a bíróság előtt.

Ha beigazolódik Demjanjuk bűnössége, akár 15 évig terjedhető börtönbüntetésre ítélhetik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár