2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hitlerrel az abortusz ellen

2010. március 5. 09:48 MTI

Egy szétroncsolt, véres magzat mellett Adolf Hitler portréját ábrázoló házfalnyi plakáttal tiltakozik a terhességmegszakítás ellen egy radikális lengyel abortuszellenes társaság.


A helyi sajtó csütörtöki beszámolója szerint a 200 négyzetméteres molinón, amelyet a nyugat-lengyelországi Poznan városának egy forgalmas csomópontjában feszítettek ki, az alábbi szöveg áll: "Az abortuszt a lengyel nők számára Adolf Hitler vezette be 1943. március 9-én." A szöveg a náci német birodalomnak arra az egykori törvényére utal, amely úgymond megengedte a terhességmegszakítást a nácik által alacsonyabb rendűnek tekintett népcsoportok számára, míg az "árja fajú" németeknek megtiltotta.

"A magzatelhajtás elleni harcban szelíd módszerekkel már semmilyen hatást nem lehet elérni" - érvelt a Gazeta Wyborzca című napilapnak Mariusz Dzierzawski, az akciót kezdeményező Pro társaság egyik vezetője, azt állítva, hogy a tiltakozásra nem maradt más választásuk. A társaság akciója különösnek mondható, tekintve, hogy Lengyelországban Európa egyik legszigorúbb abortusz elleni törvénye van érvényben.

Az erősen katolikus országban csak abban az esetben megengedett a magzatelhajtás, ha a nő nemi erőszak vagy vérfertőzés következtében esett teherbe, ha veszélyben forog az anya egészsége vagy élete, illetve ha a magzatnál visszafordíthatatlan fejlődési rendellenességet találnak.

Feminista szervezetek szerint a tiltás miatt évente mintegy 180 ezer illegális terhességmegszakítást végeznek el a 38 milliós Lengyelországban, miközben a hivatalos statisztikákban csak évi 200-300 törvényesen engedélyezett abortusz szerepel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár