2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

15 bizarr gyógymód az angolszász Angliából

2016. április 13. 08:32

Hogyan gyógyították az emésztési zavarokat, a fejfását, a hasmenést, a köhögést, a lázat vagy éppen a tetvességet az angolszász Angliában? Roppant különleges, manapság már nem feltétlenül megszívlelendő gyógymódok a Brit-szigetekről.

15 bizarr gyógymód az angolszász Angliából

Az angolszász Angliából mindössze néhány, orvosságokkal foglalkozó munka maradt ránk. Az egyik ezek közül a Lacnunga, ami óangol nyelven gyógyszert, orvoslást jelent. A Harley 585 néven ismert kéziratban, a British Libraryben található szöveget a késő 10.-korai 11. században írták óangolul, de egyes helyeken latin és óír szavak és mondatok is bekerültek a szövegbe.

Íme 15 gyógymód a Lacnungából:

1.) Fejfájásra: kenjünk be répagyökeret mézzel, zúzzuk össze, majd helyezzük fel az orrba. Ezután feküdjünk a hátunkra, és addig várjunk, amíg a pép az „agyunkig” fel nem megy. Mielőtt ez megtörténne, kis mennyiségű olaj vagy vaj szájba vétele megengedett. Ezután üljünk fel,  hajoljunk előre és hagyjuk, hogy a kotyvalék elhagyja az orrunkat. Ezt egészen addig ismételgessük, míg azt nem érezzük, hogy a probléma elmúlt.

2.) Szemproblémákra: csomagoljuk „eper alsó részét” borssal egy rongyba, tegyük édesített borba, majd csöpögtessünk egy-egy cseppet a ruhából mindkét szemre.  

3.) Köhögés: keverjük össze a finoman összezúzott vadzeller- és kaporvetőmagot mézzel és borssal, majd vegyünk be a szerből éhgyomorra három kanállal.

4.) Ha egy férfi vagy hím állat lenyel egy rovart, kilencszer énekeljük a következő dalt a jobb fülébe, ha pedig nő vagy nőstény állat, a bal fülébe: Gomomil orgomil marbumil marbsai ramum tofeð tengo docuillo biran cuiðœr cæfmiil scuiht cuillo scuiht cuib duill marbsiramum. Ezt  toldjuk meg egy Miatyánkkal. 

5.) Hasmenésre: vegyünk egy tyúktojást, tegyük ecetbe, majd hagyjuk két éjszakán át állni. Ha nem repedt meg, törjük meg egy ponton, majd tegyük vissza az ecetbe még egy éjszakára. A tojásbelsőt keverjük össze vajjal, tegyük olajba, majd rövid időre tegyük tűz fölé, ezt követően pedig együk meg.

6.) Szédülésre: vegyünk rutát, zsályát, édesköményt, földi borostyánt, tisztesfüvet és liliomot, majd tegyük egy zsákba a növényeket. Ezután áztassuk fel vízzel, és dörzsöljük meg erőteljesen, majd csorgassuk bele egy edénybe. A folyadékot melegítsük fel, majd – amilyen gyakran csak szükség van rá – mossuk meg vele a fejünket. 

7.) Tetvek ellen: zúzzunk össze egyenlő mennyiségű édesköményt, zellerlevelű boglárkát, retket és fehér ürömöt, majd keverjük össze olajjal, és kenjük be vele az egész testünket.

8.) Ha leszakadt a körmünk az ujjunkról: törjünk össze búzaszemeket, keverjük össze mézzel, tegyük az ujjra, majd mossuk le forralt kökénykéreggel.

9.) Ha egy nő hirtelen megnémul: daráljunk borsmentát, csomagoljuk be egy gyapjúszövetbe, majd helyezzük a nő alá- Hamarosan jobban lesz.

10.) Emésztési zavar esetén: szórjunk szárított kis ezerjófüvet a sörünkbe, vagy bármely más italunkba.

11.) Alvászavar esetén: keverjünk össze beléndek vetőmagját borsmenta nedvével, majd kenjük be vele a fejünket.

12.) Fogfájás esetén meglehetősen kétségbeesettek lehettek az angolszászok, mivel azt javasolták – Jézushoz hasonlóan, aki a szöveg szerint Péter fogfájása esetén cselekedett így (valójában ilyesmit nem ír a Biblia) –, kérjük az Atya, (a Fiú), a Szentléke, a föld, a menny, az angyalok húsz kara, a hatvan próféta, a 12 apostol, a 4 evangélista, valamint az összes szent segítségét.

13.) A hason lévő horzsolás esetén: zúzzunk össze fekete nadálytőgyökereket, majd egy kanálnyit keverjünk össze borral vagy sörrel, valamint mézzel, és igyuk meg a kotyvalékot kora reggel.

14.) Láz esetén a következőt írjuk a karunkra: + T + ωA. Emellett törjünk vérehulló fecskefüvet a sörünkbe.

15.) Aranyér esetén: vegyünk 3-4 gyökeret, süssük meg forró parázson, majd vegyünk le egyet, zúzzuk össze, tegyük oda a fenekünkhöz amilyen forrón csak bírjuk, majd ha lehűlt, tegyünk a helyére másikat. Hagyjuk ott egy-két napig, majd fontos, hogy ne egy vasszerkezettel vagy vízzel távolítsuk el, hanem egy tiszta ronggyal. Ezt követően tegyünk egy nagyon vékony rongyot a far és a gyökerek közé. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár