2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény az amerikai baby boom történetéről

2018. szeptember 12. 09:52 Múlt-kor

1. Az amerikai baby boom alatt, az 1946 és 1964 között született 76 millió gyermeknek köszönhetően az USA történetének legnagyobb lélekszámú generációja lépett színre.

2. A baby boom motorját az a több mint 10 millió amerikai világháborús veterán adta, akik hittek a haladásban és egy szebb jövőben; a harcokba belefáradt katonák a káosz és vérontás után végre normális életre és családra vágytak.

3. A baby boom nemcsak a második világháborús veteránok érdeme. A nagy családalapítási hullámhoz azok az idősebb amerikaiak is csatlakoztak, akik a nagy gazdasági válság idején, a kilátástalan időkben elzárkóztak a családalapítás és a gyermek vállalástól.

4. A gyermekvállalási kedv felszításához a propaganda is hozzájárult. Az unalomig szajkózott jelmondatnak, „felülmúlni a kommunistákat” egy célja volt: a születési arányszámok tekintetében lekörözni a „vörösöket”.

5- Az első amerikai elnök, aki a híres baby boom generációhoz tartozott az 1993-től 2001-ig hivatalban lévő Bill Clinton volt. Őt további „baby-boomer”-ek követtél az elnöki székben úgy, mint: George W. Bush, Barack Obama vagy Donald Trump.

6. A baby boom hozzájárult az amerikai külvárosok robbanásszerű fejlődéséhez. Az államilag támogatott, alacsony kamatú, a veteránok részére piacra dobott banki hiteleknek köszönhetően egy külvárosi ház megvásárlása kedvezőbb volt, mint egy belvárosi lakás bérlése.

7. Ami a nők szerepét illeti az 1950-es évek Amerikája visszatért a konzervatív irányvonalakhoz: a nők fő feladatának a gyermekszülést és a gyermeknevelést határozták meg.

8. A 1940-es évek közepétől a gyermekszülések száma évről évre növekedett. A születések száma 1954-ben meghaladta a 4 milliót, ez a trend egészen 1965-ig folytatódott.

9. A baby boom megteremtette a fogyasztás kultuszát. A gyárak nagytömegű áruval árasztották el a polgárokat az áruházak polcain megjelentek a mosógépek, a légkondicionáló és szárító berendezések, a műanyagból készült tömegtermékek, a mirelit áruk, és persze a televíziók is.

10. A nyugdíjas korba lépett „baby-boomer”-ek manapság leginkább az egészségükre, különféle wellness szolgáltatásokra és utazásra költenek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár