2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a vietnámi háborúról

2018. augusztus 29. 09:56 Múlt-kor

1. Az 1955-től 1975-ig tartó vietnámi háború az USA történelmének leghosszabb fegyveres konfliktusa volt, amelyben 58318 amerikai katona esett el.

2. A legnagyobb antikommunista haderőt az Egyesült Államokon kívül Dél-Korea vonultatta fel a vietnámi háborúban: 320 ezer dél-koreai katonából 5099-en vesztek oda a délkelet-ázsiai konfliktusban.

3. A háborúban bevetett, de fel nem robbant lövedékek és aknák mind a mai napig szedik áldozataikat Vietnámban, ahol a háború 1975-ös lezárása óta 42 ezer ember halt meg, az egykori hadszíntereken hagyott lőszerektől, aknáktól és lövedékektől.

4. A közhiedelemmel ellentétben a vietnámi veteránok nagy része nem vált hajléktalan drog fogyasztóvá. 85 százalékuknak mindenféle probléma nélkül sikerült újra beintegrálódnia a civil életbe. Ami pedig a droghasználatot és annak gyakoriságát illeti, ugyanazon korcsoporton belül gyakorlatilag nem volt különbség a Vietnámot megjárt katonák és az otthon maradottak között.

5. A háború alatt Kanada vált az amerikai dezertőrök Mekkájává. Az észak-amerikai országban nagyjából 30-40 ezer ember talált menedékre.

6. A harcoló amerikai alakulatok állandó emberhiánnyal küzdöttek. A betegségek, balesetek és harci cselekmények által megtizedelt amerikai egységek nagyjából 70 százalékos feltöltöttséggel operáltak.

7. A Vietnámban szolgálatot teljesítő katonák legnagyobb része (több mint 50 százaléka) kézi lőfegyverek tüzétől halt meg; 0,7 százalékuk öngyilkossággal vetett véget életének.

8. A Vietkong hatalmas föld alatti alagút rendszereket alakított ki Saigon környékén, amelynek hossza az 1960-as évek végére elérte a 280 kilométert. Az alagutakat a fegyveres kommunista gerillák lőszer tárolásra, sebesültek ellátására, menekülő útvonalaknak, illetve orvtámadásra használták.

9. Az amerikai haderő speciális egységeket állított fel, amelyeknek feladata a Vietkong alagútrendszereinek megtisztítása volt. Az „alagútpatkányoknak” hívott katonák sokszor egy szál zseblámpa és egy pisztoly társaságában szálltak le a mélybe.

10. 1964 és 1973 között 2,2 millió amerikai férfit soroztak be. A harci zónákban szolgálatot teljesítők 75 százalékát önkéntesként sorozták be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár