2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség a hippi mozgalomról

2015. augusztus 5. 08:33

1. Az Egyesült Államokban a 60-as évek második felében felbukkanó hippi mozgalom elsődleges célja a társadalomból való kivonulás, a korábbi kötöttségek alól felszabadított életmód kialakítása volt. A hippik a korábbi nemzedékek prüdériájával szemben a szexualitás szabadságát hirdették, kritikával viszonyultak a fogyasztói társadalom hagyományos értékeihez, és elítélték a háborút.

2. A hippi szó valószínűleg a főként a laza, bohém életmódot folytató jazz- és blueszenészekre használt hipster kifejezésből ered. Malcolm X, a híres fekete polgárjogi harcos önéletrajzában úgy fogalmazott, hogy az 1940-es években Harlemben azokat a férfiakat nevezték hippinek, akik "négerebben viselkedtek a négereknél".

3. Egyes vélemények szerint a hippi mozgalom gyökerei egészen az ókori görög filozófusokig, Szinópéi Diogenészig és a cinikusokig vezethetők vissza. A Time egyik 1968. júliusi cikke szerint ők voltak a történelem első, korai hippijei.

4. A hippi kultúra központja San Francisco Haight-Ashbury negyede volt. A hippik kiépítették saját infrastruktúrájukat: még az ingyenes egészségügyi ellátást is megszervezték, és egy ingyenkonyhát is felállítottak. 1967-ben, a "szeretet nyarán" már mintegy 100 ezren éltek a San Franciscó-i kommunákban.

5. A hippi mozgalom politikai szárnyának tekinthető yippie-k 1968 augusztusában egy Pigasus nevű disznót szerettek volna elnökjelöltként indítani a Demokrata Párt chicagói elnökjelölő konvencióján. A yippiek tömegtüntetést szerveztek a helyszínre, amelyet a rendőrség brutálisan feloszlatott, a malacot pedig letartóztatták.

6. Bár a hippik többek között háborúellenességükről is ismertté váltak, a mozgalom történetének legismertebb tömegrendezvényeként elkönyvelt woodstocki fesztivál könnyen tragédiába torkollhatott volna, ha az amerikai hadsereg helikopterei nem szállítanak a helyszínre élelmiszerkészleteket, valamint orvosi csapatokat. Utóbbiaknak a statisztikák szerint 5162 alkalommal kellett beavatkozniuk a fesztivál alatt.

7. Miután Woodstockban az egyik ételt árusító cég 25 centről 1 dollárra emelte a hamburgerek árát, a "kapitalista kizsákmányolásra" hivatkozó tömeg felégette a bódéjukat. Bár a hippik a kapitalizmus és a fogyasztói társadalom ellen is lázadtak, több woodstocki fellépő - köztük Janis Joplin, a The Who és a hippi bandaként ismertté vált The Grateful Dead - is előre kérte a fizetséget a fellépésért.

8. Bár John Lennon is szeretett volna részt venni a woodstocki fesztiválon, a rendezvény ideje alatt éppen Kanadában tartózkodott, az USA hatóságaitól pedig nem kapta meg az országba való belépéshez szükséges vízumot.

9. Woodstocki tízből átlagosan kilenc résztvevő fogyasztott marihuánát. Összesen 33 embert tartóztattak le drogügyletekkel kapcsolatban. A woodstocki fesztiválon két haláleset történt. Bár a hippik legkedveltebb kábítószere a marihuána, a hasis és az LSD volt, egy férfi heroin-túladagolásban halt meg, egy hálózsákban alvó fiún pedig áthajtott egy traktor.

10. 1969-ben a Rolling Stones Altamont mellett szervezett fesztiválján a közönség több tagja keveredett összetűzésbe a helyszínt 500 dollárnyi sörért biztosító motoros banda, a Pokol Angyalai tagjaival. Az egyik néző még a fegyverét is előrántotta, mire a banda tagjai agyonverték. A Rolling Stones tovább játszott, a gyilkosság elkövetésével vádolt bandatagot pedig később felmentették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár