Vitézség, szabadság, önállóság – a szablyavívás története

2015. november 13. 14:23 MTI

A magyar szablyavívás történetét mutatja be az a kiállítás, amely pénteken nyílt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Múzeumában. A december 13-ig megtekinthető kiállításon meg lehet ismerkedni a magyar szablyavívás történetével, annak kiemelkedő egyéniségeivel. Megtekinthetők továbbá fegyverek, védőfelszerelések, egykori érmek és elismerések, vívórelikviák.

Magyar honfoglaláskori szablya

A kard, a szablya egy nemzeti kincs, sajátos hungarikum, amely végigkísérte magyarságunk történetét - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter pénteken a Hadi főtanodától a Toldi Vívómesterképzőig címmel nyílt szablyatörténeti kiállítás megnyitóján. Simicskó István köszöntőjében azt mondta: a sport, de a kardvívás különösen a tisztességes kiállás és a jellem jó irányba történő terelését segíti elő. Fontos célokra, helyes küzdelemre "fair playre" tanítja meg az embert - tette hozzá.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Múzeumában nyílt, december 13-ig megtekinthető kiállítás aktualitását az adja, hogy a Toldi Miklós Sporttanár- és Vívómesterképző Intézet idén ünnepli alapításának 90. évfordulóját. A kiállítás megnyitóján 80. születésnapja alkalmából köszöntötték Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok kardvívót is. Simicskó István szavai szerint Pézsa Tibor, a magyar vívólegenda pályája során - sporteredményeivel és oktatói munkájával egyaránt - nemzeti összetartozásunkat, nemzeti önbecsülésünket erősítette, s megmutatta a sikerhez vezető utat is.

Patyi András, az NKE rektora köszöntőjében elmondta, hogy a vívók - bár a küzdelem során egyedül vannak a páston - összetartó közösséget alkotnak. A rektor szerint a vívósportok, különösen a kardvívás, a nemes küzdelemre, katonás, fegyelmezett életre teszik alkalmasabbá az embert. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar kardvívás nemcsak mint sport, hanem mint harci elem is kiemelt fontosságú. A kard a vitézség, a szabadság, az önállóság s a magyar nemzeti szuverenitás jelképe is - hangsúlyozta a rektor, példaként említve, hogy Petőfi Sándor költeményeiben a kard visszatérő motívum, a szabadság s az azért folytatott küzdelem jelképe.

A kiállítást Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. A rendezvényen beszédet mondott továbbá Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára és Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója is. Az iskola növendékei pedig szablyavívó-bemutatót is tartottak. Az NKE Ludovika Múzeumában december 13-ig megtekinthető kiállításon meg lehet ismerkedni a magyar szablyavívás történetével, annak kiemelkedő egyéniségeivel. Megtekinthetők továbbá fegyverek, védőfelszerelések, egykori érmek és elismerések, vívórelikviák.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma