2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vallási okokra hivatkozva tagadta meg a bevonulást Muhammad Ali

2016. április 28. 09:50

„Semmi bajom a vietkongokkal. Ők még sohasem neveztek niggernek”  – jelentette ki Muhammad Ali egy 1966-ban adott interjúban a vietnámi háborúval kapcsolatban. Az olimpiai- és világbajnok bokszoló néhány hónappal később, 1967. április 28-án megtagadta, hogy bevonuljon az Egyesület Államok hadseregébe. Döntésének komoly következményei lettek.

Már az 1950-es években is világosan látszott, hogy az akkor még Cassius Clay néven versenyző fiatal fekete bokszoló óriási tehetség. Beválogatták az 1960-as római olimpiára utazó amerikai csapatba, de annyira félt a repüléstől, hogy majdnem otthon maradt. Végül – egy ejtőernyővel a hátán – mégis elutazott, és 18 évesen a félnehézsúly olimpiai bajnokaként térhetett haza. A fogadtatás azonban meglehetősen hűvösre sikeredett. A sportolót és barátját nem szolgálták ki egy csak fehérek által látogatható louisville-i étteremben, és az – azóta sokak által megcáfolt – anekdota szerint dühében az Ohio folyóba dobta aranyérmét.

A bokszoló 1964-ban szerezte meg első világbajnoki címét profiként, és ugyanebben az évben csatlakozott az Iszlám Népe szektához. A nevét Muhammad Alira változtató sportoló a polgárjogi mozgalom radikális szárnyának vezéralakjává vált, akinek meghökkentő, provokatív kijelentései megosztották az amerikai közvéleményt. 1967-ben már senkit sem ért váratlanul, hogy a muszlim sportoló – főként vallási okokra hivatkozva – megtagadta a hadseregbe való bevonulást. 

Ali profi bokszolói engedélyét azonnal visszavonták, és világbajnoki címétől is megfosztották. A profi boksz világába 1970-ben térhetett vissza. Bár a bíróság öt év börtönre ítélte a bokszolót, és tízezer dolláros büntetést szabott ki rá, a Legfelsőbb Bíróság 1971-es döntése értelmében végül nem kellett börtönbe vonulnia. Az 1984 óta Parkinson-kórral küzdő, a szakértők és a közönség többsége által a világ valaha volt legjobb bokszolójának tartott Alit 1999-ben az évszázad sportolójának választották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár