2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vadászpilóta-jelvényektől a frontról írt levelekig – „élő múzeum”, amelyet bárki a kezébe vehet

2015. november 23. 15:55

Hadikrónika címmel jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában a második világháború magyar vonatkozású eseményeit egyedülálló formában, rendkívül igényes módon bemutató dobozkönyv. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum neves szerzőgárdája által jegyzett írásokat tartalmazó mű bemutatóján többek között Dr. Simicskó István is méltatta a kiadványt.  

A kiadó gondozásában tavaly jelent meg A nagy háború című speciális, Magyarországon egyedülálló gyűjteményes kiadvány, amelyet a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon elnyerte az oktatást-nevelést legjobban segítő nyomtatott kötetnek adományozott, a Móricz Zsigmond Gimnázium szaktanáraiból álló grémium által odaítélt Budai-díjat. Ebben természetesen óriási szerepet játszott az a nagyon gazdag illusztrációs anyag, amely testközelbe hozta az olvasó számára a háborút, úgy a frontvonalat, mint a hátországot.

„Meg akartuk mutatni, hogy a háború nemcsak csaták és dátumok összessége: a kísérődokumentumok, a hátország kenyérjegyei, a hozzátartozókhoz a hadifogságból írt levelek ezt a célt szolgálták” – összegzett a koncepciót Tőrös István, aki az első világháborút bemutató gyűjteményes album mellett a Hadikrónika című újabb dobozkönyvet is kreatív szerkesztőként jegyzi. „Ismét olyan érdekességeket válogattunk ki a múzeum hihetetlenül bőséges dokumentumanyagából, amelyek a szónál sokkal jobban tudják szemléltetni mind a fronton, mind a hátországban zajló eseményeket.” A dobozkönyv fő mellékleteit a magyar légierő és a magyar királyi honvédség egyenruháit, illetve rendfokozati jelzéseit bemutató nagyméretű leporelló, a vadászpilóták által használatos századjelvények, valamint a két, a könyvben érintett témákkal kapcsolatos stúdióbeszélgetéseket és dokumentumfilmeket tartalmazó DVD képezi. 

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban lezajlott könyvbemutatón dr. Simicskó István mellett Dr. Bozsonyi Károly, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint Kovács Vilmos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka is részt vett. Mint Bozsonyi kifejtette, a hatalmas sikert aratott első világháborúról szóló kiadvány megjelenését követően sokan úgy gondolták, hogy csak véletlenek összjátékának köszönhető, hogy ilyen jelentős mű született. 

Bár a kiadó munkatársai hittek benne, hogy ugyanolyan színvonalas munkát fognak kiadni a kezükből, mint  az első kiadvány esetében, arra azonban nem számítottak, hogy a második még jobb, szebb, és tartalmasabb lesz mint az első. Bár sokszor előfordul, hogy egy remek ötletet különböző okokból nem sikerült megvalósítani, ezúttal a képességek is megvoltak a feladat teljesítéséhez – tette hozzá Bozsonyi. Mint elmondta, a számos háttéranyagot és színes mellékletet tartalmazó munka is fontos szerepet játszik a kiadó egyik legfőbb céljának beteljesítésében, tudniillik, hogy a szellemi muníció szolgáltatásával hozzájáruljon ahhoz, hogy minél több fiatal válassza a katonai pályát. 

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter felszólalása elején elmondta, hogy mindig szívesen és örömmel látogat a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba, nemcsak azért, mert kincsekkel találkozhat az ember, hanem azért is, mert iskolás éveiben két tantárgy keltette fel kirívóan az érdeklődését: a történelem és testnevelés. Mint kifejtette, fontos, hogy okuljunk a történelemből (mások és a saját hibáinkból is), de emellett az is elengedhetetlen, hogy bemutassuk elődeink hősies helytállását. Erre kiváló lehetőséget nyújt a Hadikrónika című kötet, amely egy olyan világban született meg, amelyben egyre nagyobb versenyt kell vívni a könyvkiadással foglalkozó szervezeteknek. A katonák élete mellett a hátország mindennapjairól is tudósító munka – a honvédelmi miniszter szavaival: „élő kis múzeum” – kiválóan alkalmas a fiatalok megszólítására, akik a kötetet kézbe véve, amellett, hogy rengeteget tanulhatnak belőle, rádöbbenhetnek, hogy érdemes még olvasni. A remekül megvalósított, értékes és színes kiadvány világos képet ad arról, hogy mi történt a második világháború alatt – fejtette ki a miniszter, aki hozzátette, két nagyapja is szolgált a Don-kanyarnál.

A két világháború arra tanít meg minket, hogy becsüljük meg a békét, és a szóban forgó kötet tanulságképpen mindenképpen hozzásegít ahhoz az értékformáláshoz, amely szükséges a tartós béke fenntartásához. Fontos, hogy kiemeljük a bajtársiasság, emberség és hűség példáit, de persze a borzalmakat (többek között a munkaszolgálatot) sem felejthetjük el, gyermekeink ugyanis így okulhatnak a történtekből, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló – zárta szavait a miniszter. A Zrínyi Kiadónál már folynak a jövőre esedékes, az akkori évfordulónak megfelelően az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló dobozkönyv előkészületi munkálatai is.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lázár Józsefnének a Magyar Királyi 554. Hadikórház parancsnoksága által kiadott igazolványa (honvedelem.hu)Amerikai hadifogságba esett személyt ujjlenyomattal igazoló kártya (honvedelem.hu)A Vörös Hadsereg által kibocsátott százpengős (honvedelem.hu)A hátország nehézségei is helyet kapnak a műben (honvedelem.hu)Propagandaképeslap (honvedelem.hu)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár