Titkos jegyzetekre bukkantak az 500 éves Biblia lapjain

2016. március 21. 14:55

Brit történészek titkos feljegyzésekre bukkantak Anglia első nyomtatott Bibliájának lapjain. Az 1535-ben, VIII. Henrik uralkodása idejéből való, latin nyelvű Szentírás eddig ismeretlen jegyzetei abban az időben készültek, amikor Európában a reformáció volt a legfőbb beszédtéma, a szigetország pedig az anglikán egyház Rómával való 1534-es szakítását igyekezett feldolgozni.

500 éves Biblia

A canterburyi érsek hivatalos londoni rezidenciája, a Lambeth Palace könyvtárában őrzött 1535-ös nyomtatott Biblia az első nyomtatási sorozat hét, máig fennmaradó példányának egyike. „A Szentírásról, amelynek előszavát maga Henrik király írta, valójában alig tud valamit a szakma” – mondta Eyal Poleg, a londoni Queen Mary University történésze.

A legújabb vizsgálat során kiderült, hogy az egyik igen vaskos, írás nélküli fehér oldalához egy oda nem illő, láthatóan írással teli papírlap volt ragasztva. (A másik oldalán már kezdődött a szöveg.) „A legnagyobb kihívás az volt, hogy úgy jussunk el a titkos szöveghez, hogy ne sérüljön meg az értékes könyv” – tette hozzá Poleg. Ebben a háromdimenziós képalkotás egyik legnagyobb szakembere, Graham Davis sietett a kutatók segítségére.

A Dentistry-i Egyetem szakembere különböző lemezkék segítségével hosszú expozíciós idővel két felvételt készített. Az egyiken a nyomtatott szöveg és az írott betűk is látszódtak, míg a másikon csupán a nyomtatott szöveg volt kivehető. Egy szoftver segítségével a második felvétel alapján eltüntette az elsőről a nyomtatott szöveget, így már csak az angol nyelven íródott kézírás látszódott.

A vizsgálatok után kiderült, hogy a kommentár VIII. Henrik legfontosabb miniszterétől, Thomas Cromwell angol jogásztól származik, akinek az uralkodó nem csupán Aragóniai Katalintól való, „törvényes” elválását köszönhette, a politikus, a reformáció egyik legfőbb angol szószólójának tevékeny része volt az anglikán egyház Rómától való elszakadásának kivitelezésében is. „Az írás minden bizonnyal 1539 és 1549 között keletkezhetett, s 1600 körül illeszthették a Biblia lapjára” – áll az egyetem közleményében.

Thomas Cromwell, Essex első earlje, aki 1532 és 1540 között VIII. Henrik legfontosabb minisztere volt

A jegyzetben Cromwell röviden kifejti, hogy maga a reformáció egy fokozatos folyamat. „Széles körben elterjedt az a téves gondolat, hogy a reformáció egy gyors és komplett szakítást jelentett Rómával, az emberek egyszer csak megszűntek katolikusok lenni, s azt követően protestánsként élték mindennapjaikat, a szenteket elutasították, a latin helyébe pedig az angol nyelv lépett” – magyarázta Poleg. „A Biblia egyedülálló tanúja annak a korszaknak, amikor a konzervatív latint és a „reformista” angol nyelvet egyidejűleg használták, ami – sok egyéb mellett – igazolja, hogy a reformációs átállás valóban egy lassú, fokozatos és annál bonyolultabb folyamat volt” – tette hozzá.

A kutatás során a történész a Biblia hátsó oldalain is talált egy, két férfi közötti írott párbeszédet, amelynek lényege az volt, hogy a londoni James Elys Cutpurse ígéretet tesz, hogy William Cheffyn calais-i lakosnak megfizeti azt a húsz shillinget, amellyel tartozik, ellenkező esetben bevonul a hírhedt Marshalsea börtönbe. A Cutpurse szó egyébként a korabeli angolban a zsebtolvajt is jelentette.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Thomas Cromwell, Essex első earlje, aki 1532 és 1540 között VIII. Henrik legfontosabb minisztere volt
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma