Több száz felbontatlan palack hevert a rejtélyes hajó rakterében

2016. november 4. 10:25 MTI

Svéd búvárrégészek több száz felbontatlan palackot találtak egy 19. századi elsüllyedt hajón a Balti-tenger és a Botteni-öböl határán fekvő Aland-szigetektől délre. A 26 méter hosszú hajó szokatlanul jó állapotban őrződött meg horgonyával, orrszobrával és a felbontatlan, ismeretlen tartalmú palackokkal a rakterében. 

Balti hajó

A Balti-tengeri hajóroncsok feltárásán dolgozó Jerry Wilhelmsson és búvárrégész csoportja engedélyt kapott arra, hogy felszínre hozzon néhány palackot és megvizsgálja tartalmukat abban a reményben, hogy kiderül, honnan származik a rejtélyes hajó.

Jerry Wilhelmsson/Baltic Underwater Explorers Facebook-oldala
Jerry Wilhelmsson/Baltic Underwater Explorers Facebook-oldala

"Nagyon ritkán találni ilyen állapotú roncsot érintetlen rakománnyal" - mondta Magnus Melin búvárrégész, a csoport tagja a The Local svéd napilapnak. Marcus Lindholm tengerrégész az Aftonbladet svéd lapnak úgy vélte, hogy a hajó felépítése alapján az 1850-1870-es évekből való. Hogy megbizonyosodjanak erről, a rakodótérben lévő több száz felbontatlan palack némelyikének tartalmát kell megvizsgálni - tette hozzá.

Jerry Wilhelmsson/Baltic Underwater Explorers Facebook-oldala

Svédország Balti-tengeri vizei nagyon gazdagok hajóroncsokban. Áprilisban két 1600-as években épült hajóra bukkantak Stockholm vizeiben, amikor búvárok egy csónakverseny előkészítése céljából vizsgálták át a tengerfenéket. Júliusban Öland-szigeténél a Kronan nevű királyi hajó roncsában egy 340 éves sajtdarabra bukkantak régészek.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
 <br /><i>Jerry Wilhelmsson/Baltic Underwater Explorers Facebook-oldala</i> <br /><i>Jerry Wilhelmsson/Baltic Underwater Explorers Facebook-oldala</i> <br /><i>Jerry Wilhelmsson/Baltic Underwater Explorers Facebook-oldala</i> <br /><i>Jerry Wilhelmsson/Baltic Underwater Explorers Facebook-oldala</i>
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma