Szénizotópos vizsgálat oldhatja meg a Mona Lisa-rejtélyt

2015. március 11. 17:39

Szénizotópos kormeghatározó vizsgálat adhat arra választ, hogy a firenzei Szent Orsolya-kolostorban talált három személy között van-e az a nő, aki Leonardo da Vinci modellje volt a Mona Lisa megfestésekor.

Mona Lisa

Silvano Vinceti, az olasz történelmi, kulturális és környezeti örökség Nemzeti Bizottságának elnöke az olasz ANSA hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a vizsgálatok eredményére legkorábban 15-30 napon belül kaphatunk választ.

A radiokarbonos kormeghatározó vizsgálatok azt is meg fogják mondani, hogy a romos kolostor területén exhumált maradványok kora megegyezik-e Lisa Gherardini halálának hozzávetőleges idejével, őt tartják ugyanis széles körben Leonardo modelljének, akinek portréját a párizsi Louvre őrzi. Gherardini, a köztiszteletben álló Francesco Del Giocondo firenzei selyemkereskedő felesége 1542. július 15-én hunyt el a kolostorban.

Vinceti azt is elmondta, hogy a kolostorban talált emberi maradványokon és Gherardininek a Santissima Annunziata családi kriptában nyugvó gyermekein tervezett összehasonlító DNS-vizsgálat a korábbi vélekedéssel ellentében mégsem lehetséges. "Lehetetlen DNS-t kivonni Gherardini családtagjainak csontjaiból" - közölte az olasz kutató.

Ha a C14-es vizsgálatok megerősítik, hogy a kolostorban talált három személy a 16. században élt, egyikőjük pedig akkor halt meg, amikor Gherardini, abban az esetben nagy valószínűséggel ki lehet jelenteni, hogy a La Giocondát találták meg. Vinceti hozzátette: a genetikai teszt révén az elhunytak szemének, hajának és bőrének színét is meg tudják állapítani, közelebb kerülve ezzel a művészettörténelem egyik, ha nem a legnagyobb rejtélyének megoldásához. 

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma