2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szénizotópos vizsgálat oldhatja meg a Mona Lisa-rejtélyt

2015. március 11. 17:39

Szénizotópos kormeghatározó vizsgálat adhat arra választ, hogy a firenzei Szent Orsolya-kolostorban talált három személy között van-e az a nő, aki Leonardo da Vinci modellje volt a Mona Lisa megfestésekor.

Silvano Vinceti, az olasz történelmi, kulturális és környezeti örökség Nemzeti Bizottságának elnöke az olasz ANSA hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a vizsgálatok eredményére legkorábban 15-30 napon belül kaphatunk választ.

A radiokarbonos kormeghatározó vizsgálatok azt is meg fogják mondani, hogy a romos kolostor területén exhumált maradványok kora megegyezik-e Lisa Gherardini halálának hozzávetőleges idejével, őt tartják ugyanis széles körben Leonardo modelljének, akinek portréját a párizsi Louvre őrzi. Gherardini, a köztiszteletben álló Francesco Del Giocondo firenzei selyemkereskedő felesége 1542. július 15-én hunyt el a kolostorban.

Vinceti azt is elmondta, hogy a kolostorban talált emberi maradványokon és Gherardininek a Santissima Annunziata családi kriptában nyugvó gyermekein tervezett összehasonlító DNS-vizsgálat a korábbi vélekedéssel ellentében mégsem lehetséges. "Lehetetlen DNS-t kivonni Gherardini családtagjainak csontjaiból" - közölte az olasz kutató.

Ha a C14-es vizsgálatok megerősítik, hogy a kolostorban talált három személy a 16. században élt, egyikőjük pedig akkor halt meg, amikor Gherardini, abban az esetben nagy valószínűséggel ki lehet jelenteni, hogy a La Giocondát találták meg. Vinceti hozzátette: a genetikai teszt révén az elhunytak szemének, hajának és bőrének színét is meg tudják állapítani, közelebb kerülve ezzel a művészettörténelem egyik, ha nem a legnagyobb rejtélyének megoldásához. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár