Szemüveges marha és farkas társasozik egy bécsi ház középkori freskóján

2017. május 8. 13:16

Enea Silvio Bartolomeo Piccolomini, ismertebb nevén II. Piusz pápa (1458-1464) kedvelte Bécset, egy alkalommal azt mondta, hogy az osztrák tartományok legnagyobb városának csodás épületei kívül-belül lenyűgöző festményekkel vannak díszítve. Minden bizonnyal nem Szent Péter utódját akarta megcáfolni az a 16. század eleji festő, aki a történelmi belvárosban ma is látható freskót készítette, amelyen egy szemüveges szarvasmarha és egy farkas ostáblán játszik.

Szemüveges marha és farkas társasozik egy bécsi ház középkori freskóján

A főként vallási vagy történelmi témájú, középkori ábrák legtöbbje már régen elpusztult az évszázadok során, azonban az egyiken a szerencsének köszönhetően nem fogott az idő vasfoga. Bécs történelmi belvárosában található Hasenaus (jelentése: nyúlház) homlokzatán egy farkas és egy szemüveges szarvasmarha látható, amint éppen a korban kedvelt ostábla (backgammon) társasjátékot játszák. A tábla mögött egy ember látható, aki egy légycsapóhoz hasonlító tárgyat tart a kezében, talán azért, hogy ily módon is csökkentse a zavaró körülményeket a játékosok számára.

Az abszurd jelenet egyes vélemények szerint a protestánsok és katolikusok feszültségének allegóriáját kívánja megjeleníteni. A freskóból az nem derül ki, hogy végül melyik oldal nyert. Egy érdekes elmélet szerint a mögöttük álló ember egy prémkereskedő (a légycsapó pedig inkább egy szebb kivitelezésű ostor), és csak arra vár, hogy befejeződjön a  játék, a vesztest pedig elvihesse.

A falfestményt a 16. század elejére datálják (van aki 1509 körülire, ám ekkor még nem lépett fel Luther, így protestáns-katolikus harcra épülő elmélet sem állja meg a helyét). A házat eredetileg a középkori élet mindennapi jeleneteit ábrázoló képek borították, az egyik legnagyobb festmény pedig egy nyúlvadászatot jelenített meg, amelyről a ház is a nevét kapta. A 18. században felújították az épületet, amely során mindegyik jelenet elveszett, azonban az egyik legérdekesebb freskó töredéke fennmaradt az utókornak.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma