2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római játék fakardokat találtak Hadrianus fala mellett

2017. szeptember 15. 10:24

Két római kardot és szintén két darab, 2000 éves játék fakardot fedeztek fel a kutatók az észak-angliai Hadrianus falától délre található, az egykoron a lovasság számára fenntartott Vindolanda erődben folytatott ásatás során.

A lovassági erődben feltárt, különleges értékű fegyverek és játékok megtalálását Andrew Birley, az ásatás vezetője ahhoz hasonlította, mintha megnyerték volna a lottót. A leletek az elemzéseket követően még idén ősszel a northumberlandi múzeumba fognak kerülni, írta a BBC.

Az egyik kardra egy önkéntes, Rupert Bainbridge bukkant rá az egyik barakk hálószobájának sarkában. A hegye jelentősen el volt hajlítva, az ásatás szóvivője szerint „mindezen ókori tett azzal a modern katonáéval egyenértékű, aki eldobja használhatatlanná vált fegyverét”.

A második kardot – fa markolat, kardgomb vagy hüvely nélkül, ám érintetlen pengével – a szomszédos szobában lelték meg. Ez a fegyver abban az időben igen értékesnek számított, így minden bizonnyal nem szándékosan, hanem hirtelen távozás következtében maradhatott hátul a fegyver.

Egy másik szobában két darab, fából készült játék kardra is rábukkantak, amelyek a szóvivő szerint eléggé hasonlítanak azokhoz a szuvenírekhez, amelyeket a Hadrianus fala melletti múzeumboltban lehet kapni. A leletek korát Kr. u. 120-ra becsülték, amikor az erődben közel ezer ember tartózkodott állandóan.

A barakkokban továbbá találtak még fürdőköpenyeket, bőrcipőket, késeket, brossokat, nyílhegyeket, sőt még ostromgépekhez szükséges alkatrészeket is. „Egész életedben régészként dolgozhatsz, miközben római erődöket társz fel, mint amilyen Vindolanda, mégis sohasem mered elképzelni, hogy ilyen értékes kardleletekre bukkanhatsz” – mondta Birley. „Olyan érzés, mintha a csapat megnyerte volna a régészeti lottó egy formáját” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár