2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Riválisok a pályán, barátok a mindennapokban – magyar-lengyel sportpárbajok

2016. szeptember 2. 11:39 MTI

Puskástól és Papp Lacitól kezdve a II. világháború kitörése előtti utolsó válogatott focimeccsen keresztül Kozák Danutáig. Riválisok a pályán - barátok a mindennapokban. Lengyel-magyar sportpárbajok címmel nyílik péntek este kiállítás Varsóban.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum és a varsói Sport és Turisztikai Múzeum szervezésében nyíló tárlat a két nemzet 20. és 21. századi sportkapcsolatait mutatja be, és mindenekelőtt a modern kori olimpiai játékok és a labdarúgás köré csoportosul. A kiállítás címe ugyan magába foglalja a "riválisok" és a "sportpárbajok" kifejezéseket is, a tárlat látogatói azonban meggyőződhetnek arról, "hogy valójában a fair play szellemében zajló nemes vetélkedésről van szó" - áll a Balassi Intézet közleményében.

A bemutatott tablók a részletes kísérőszöveggel ellátott fényképeken a sportkapcsolatok egyes fejezeteit jelenítik meg, a kiállítást filmes bejátszások és tárgyi emlékek, többek között a legendás labdarúgó, Puskás Ferenc cipője, Papp László ökölvívókesztyűje, s egy olimpiai vívókard gazdagítják - mondta el Keresztes Gáspár, a társszervező Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatóhelyettese.

A tárlat többek között a magyar és a lengyel labdarúgó-válogatottak 20. századi találkozóit eleveníti fel, összekötve őket a korabeli történelmi eseményekkel: az 1921-es budapesti mérkőzést az I. világháború utáni első, a két nemzet hivatalos labdarúgó kapcsolatait megalapozó megmérettetésnek mutatja be, az 1939-es varsói meccset pedig az utolsóként a II. világháború kitörése előtt. Felidézi a politikai megrendelésre lejátszott 1966-os mérkőzést, valamint az 1972-es müncheni olimpiai döntőt. Az '56-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára utalva a kiállítás bemutatja a Honvéd labdarúgócsapatának 1958-as, a sziléziai Chorzówban játszott meccsét is, ahol a közönség egyperces néma csenddel adózott a kivégzett Nagy Imre és társai emlékének.

A tárlat a lengyel és a magyar olimpikonok kiemelkedő alakjait, köztük az anyai ágon lengyel származású, ötszörös ötkarikás aranyérmes kajakos Kozák Danutát is bemutatja. A pénteki megnyitón részt vesz Kamuti Jenő kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, valamint Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója is. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár