Pert nyert A zongorista című film főhősének családja

2016. augusztus 1. 17:59 MTI

Pert nyert egy varsói bíróságon Wladyslaw Szpilmannak, A zongorista című Roman Polanski-film hősének családja. "Az ítélet segít magasabbra emelni az erkölcsi mércét Lengyelországban és helyre tenni a szólásszabadság rosszul értelmezett jogát" - kommentálta a bírósági döntést Andrzej Szpilman.

A Wladyslaw Szpilmant játszó Adrien Brody A zongorista című filmben
A Wladyslaw Szpilmant játszó Adrien Brody A zongorista című filmben

Szpilman özvegye és fia rágalmazás miatt perelte be Agata Tuszynska írónőt, akinek egyik könyvében a nácikkal való együttműködéssel vádolják meg a híres zongoraművészt. Feljelentették a könyvet megjelentető kiadót is. Oskarzona: Wiera Gran (A vádlott: Wiera Gran) című regényében Agata Tuszynska Wiera Gran zsidó énekesnőt idézi, aki azzal vádolta meg Szpilmant, hogy kápó volt a varsói gettóban. Wiera Gran igen népszerű énekes volt a gettóban, és Szpilmanhoz hasonlóan túlélte a holokausztot. A háború után őt magát is azzal vádolták meg egy lengyel zsidó bizottság előtt, hogy közeli kapcsolatban állt a nácikkal. A bizottság ugyan felmentette, ám bírálói előtt soha nem tisztázta magát.

Wladyslaw Szpilman

A vádaskodások miatt Wiera Gran Izraelbe, majd Franciaországba emigrált. Párizsban halt meg 2007-ben Alzheimer-kórban. A bíróság pénteken hozott, de hétfőn nyilvánosságra került határozata értelmében a szerző és a kiadó köteles két héten belül nyilvánosan bocsánatot kérni a családtól, és a könyv esetleges későbbi kiadásaiból törölni a kifogásolt részeket. "Az ítélet segít magasabbra emelni az erkölcsi mércét Lengyelországban és helyre tenni a szólásszabadság rosszul értelmezett jogát" - kommentálta a bírósági döntést Andrzej Szpilman. Utalt arra, hogy családja 2013-ban hasonló pert nyert meg Németországban is. A Szpilman család első fokon még elvesztette a varsói pert. A fellebbviteli bíróság döntése jogerős, habár a felek még fellebbezhetnek a legfelsőbb bírósághoz.

A pert nagy figyelem övezte Lengyelországban, ahol a 2000-ben Varsóban elhunyt Wladyslaw Szpilman neves zongoraművész volt. A világhírt Roman Polanski lengyel származású francia filmrendező filmjének köszönhette. A Wladyslaw Szpilman önéletírása alapján készült A zongorista című film 2003-ban három Oscar-díjat kapott, az egyikkel Szpilman filmbeli megformálójának, Adrian Brody amerikai színésznek az alakítását ismerték el. A perben tanúként hallgatták meg a gettó több egykori lakóját, akik személyesen ismerték Szpilmant, valamint a háború idején zsidókat mentő Wladyslaw Bartoszewski volt lengyel külügyminisztert, akik elutasították Wiera Gran vádjait.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Wladyslaw Szpilman
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma