Nem másolat, valóban ifjabb Bruegel festette a múzeumraktárból előkerült képet

2016. november 8. 15:11 MTI

A bath-i Holburne Múzeum jövő évi új kiállításának szenzációja ifjabb Pieter Bruegel flamand mester egy festménye lesz, amely a múzeum raktárából került elő - számolt be róla a BBC News. A Bruegel: Defining a Dynasty című kiállítás február 11-én nyílik meg a Holburne Múzeumban.

Lakodalmi tánc a szabadban

A Wedding Dance in the Open Air (Lakodalmi tánc a szabadban) című alkotást Jennifer Scott ismerte fel, amikor 2014-ben átvette a múzeum vezetését és átvizsgálta a gyűjteményt. Korábban azt gondolták, hogy a festmény másolat, vagy a flamand mester egy követőjének munkája. Az alapos vizsgálat azonban megerősítette, hogy a kép 1607 és 1614 között született. A festményt jövő év elején állítja ki a múzeum azon a tárlaton, amelyet a Bruegel-dinasztiának szentelnek.

Minden múzeumigazgató álma, hogy rábukkanjon egy értékes alkotásra, amiről a tüzetes vizsgálat és restaurálás után kiderül, hogy tényleg jó szemmel látta meg benne a mesterművet - mondta el Scott a BBC Radio 4 adásában. Ifjabb Pieter Bruegel apja, idősebb Pieter Bruegel volt a művészdinasztia alapítója. A dinasztia legnagyobb mesterének az alapítót tekintik a művészettörténészek. Ijfabb Pieter Bruegel az apja stílusában festett és sok munkáját le is másolta.

Mint Scott megjegyezte, ifjabb Pieter Bruegelt "gyakran tekintik kisebb művésznek, mint apját, talán azért is, mert szerencsétlenségére keresztnevén is osztozik vele". A kiállítás és az ott bemutatkozó alkotás azonban lehetőséget teremt arra, hogy a közönség mélyebben beleláthasson az ifjabb Bruegel művészetébe és felfedezhesse, milyen újító és friss szemlélettel közelítette meg témáit még akkor is, ha apja híres képeit teremtette újjá.

 

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma