2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nácik által zsákmányolt festményt szolgáltat vissza a Dr. Oetker

2017. január 11. 16:10 MTI

Visszaad egy nácik által zsákmányolt festményt a Dr. Oetker vállalat az alkotás eredeti zsidó tulajdonosa örökösének. Egy 2013-ban közzétett kutatás megállapította, hogy a Dr. Oetker "nemzetiszocialista mintavállalat" volt, vezetői pedig a náci rendszer támogatói voltak.

A Frühling im Gebirge/Kinderriege (Tavasz a hegyekben/Gyermeklánc) című festményt - az 1839 és 1924 között élt Hans Thoma művét - aukción vásárolta az élelmiszeripari vállalat néhai vezetője, Rudolf-August Oetker 1954-ben. A kép egyike annak a négy alkotásnak, amelyről szakértői vizsgálat megállapította, hogy vélhetően a nácik által zsákmányolt műalkotás. Az 1891-ben alapított Dr. Oetker szóvivője, Jörg Schillinger kedden közölte, hogy a többi három műtárgyat is vissza fogják szolgáltatni. Az Oetker-gyűjteményben szereplő alkotások származásának feltárására 2015 elején adtak megbízást.

Egy 2013-ban közzétett kutatás megállapította, hogy a Dr. Oetker "nemzetiszocialista mintavállalat" volt, vezetői pedig a náci rendszer támogatói voltak. A müncheni jelenkor-történeti kutatóintézet (IfZ) szerint a vállalat már a második világháború előtti nagy hadiipari fejlesztések időszakában is a náci rendszer haszonélvezője volt, mert bekerült a hadsereg legnagyobb élelmiszeripari beszállítói közé.

Rudolf-August Oetker, a náci párt (NSDAP) és az SS tagja, 1941-től dolgozott a családi vállalkozásban, amelynek nevelőapja, Richard Kaselowsky 1944-es halála után lett a vezetője. A háború után eljárás indult ellene náci múltja miatt, de 1947-ben felmentették. Fia, a céget 1981 és 2009 között irányító August Oetker szerint a rendszer bukása után sem szakított az eszmével. A 2007-ben elhunyt Rudolf-August Oetker nem volt hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy feltárják és nyilvánosságra hozzák a cég és a nácizmus kapcsolatát, ez csak August Oetker kezdeményezésére történt meg később.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár