2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mit rejt a viking ékszeres edény?

2014. november 18. 18:09

Idén októberben egy 1200 éves viking ékszeres edényt fedeztek fel a délnyugat-skóciai Dumfries közelében, azonban a régészek még nem merték kinyitni a fémládikát, így egy kórház CT-jét igénybe véve derülhetett fény a lelet titkára.

Ahogyan arról a Múlt-koron korábban már beszámoltunk, az elmúlt hónapban egymillió font értékű viking leletre bukkant egy amatőr kincskereső Skóciában egy templom kertjében; szakemberek szerint Dereck McLennan az egyik legjelentősebb skóciai viking törzsi leletet találta meg.

A több mint száz tárgyat, amelyek közül számos aranyból, illetve elefántcsontból készült, a délnyugat-skóciai Dumfries és Galloway grófságban fedezte fel fémdetektor segítségével a 47 éves férfi. A páratlanul gazdag kincslelet egy része Karoling, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A tengernyi kincs mellett találtak egy 1200 éves viking fémtartályt is, amelyről a súlya alapján úgy gondolták, számos tárgyat rejthet. Az aggódó régészek azonban egyelőre nem merik kinyitni a leletet, amelyet így komputertomográfiás vizsgálatoknak vetettek alá. A CT-vizsgálat szerint körülbelül 20 darab ezüst-, arany- és elefántcsonttárgyat rejthet a tartály, ezen belül legalább öt ezüstfibula és egy díszített gyöngy kaphatott helyet a viharvert dobozkában.

"Ez teljesen olyan volt, mint mikor a gyermek egy üvegfalon át nézi az édességeket, de nem érintheti meg őket, hiszen a másik oldalon vannak" - mesélte izgatottan McLennan. 

A Karoling-kori edényt és a többi tárgyat is megvizsgáló John Reid radiológus maga is amatőr régész, ezért szívesen vállalta Richard Welander, a Historic Scotland gyűjteménye vezetőjének felkérését. Reid kiemelte, a munkálatok nem napközben zajlottak, így nem akadályozták a napi betegforgalmat. Hozzátette: "a gyors és pontos műszer 120 vizuális szeletre bontotta a tárgyat."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár