2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mi lesz a Radnóti-hagyaték sorsa?

2014. november 18. 10:18 MTI

A teljes Radnóti-hagyatékot nem lehet elárverezni, a költő februárban elhunyt özvegyének ugyanis nem egyetlen örököse van - közölte Ferencz Győző irodalomtörténész, Radnóti-kutató, az irodalmi hagyaték kezelője hétfőn.

A szakértő azzal kapcsolatban mondta el mindezt, hogy két portál is hírt adott a teljes hagyaték elárverezéséről. Az index.hu a borsonline.hu nyomán írt arról, hogy Radnóti Miklósné hagyatékából Szegeden már árvereztek néhány kötetet, december elején pedig egy budapesti árverés tételei között szerepelnek a költő özvegyének egykori könyvtárából származó könyvek. Ferencz Győző elmondta, hogy Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni érvényes végintézkedést hagyott hátra, amelyben részletesen rendelkezett hagyatékáról.

Mindazt, ami a nyilvánosság szempontjából jelentőséggel bírhat, tehát az irodalmi hagyatékot - a kéziratokat, leveleket, dokumentumokat és fényképeket - a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattárának adományozta. Felidézte, hogy az anyag jelentős része már 2008-ban átkerült a kézirattárba, ezeknek a dokumentumoknak a feldolgozása folyamatban van. Azoknak az iratoknak az átadása, amelyeket Radnóti Miklósné személyes okokból haláláig magánál tartott, jelenleg folyik - tette hozzá. Ferencz Győző hangsúlyozta, hogy a feldolgozás után az irodalmi hagyaték kutatható lesz.

"Minden olyan érték, amelyhez a nyilvánosságnak érdeke fűződhet, az MTA Kézirattárában, szakmailag kikezdhetetlenül jó helyen van. A végrendeletből egyértelműen kiderül, hogy Radnóti Miklósné a hagyaték többi részét nem akarta egyben tartani, így az rendelkezésének megfelelően az ő magántulajdonából mások magántulajdonába került, és magánügy, mi lesz vele. A végrendeletet tiszteletben kell tartani" - jegyezte meg a Radnóti-kutató. Emlékezetett arra, hogy a gyűjtők rendszerint jelentős összegeket fizetnek a hasonló hagyatékokból előkerülő kötetekért vagy más műtárgyakért, így megfelelő körülményeket is biztosítanak az értékes tárgyak megőrzésére. Nem kallódik el semmi, ha magángyűjteménybe kerül - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy ha az állami gyűjteményeknek fontos és érdekes lehet a Radnóti-hagyatékból árverésre kerülő kötetek és műtárgyak megszerzése, akkor erre is adott a lehetőség. Az irodalomtörténész beszámolt arról is, hogy Radnóti Miklósné általános örököse, Ausztráliában élő unokahúga - akivel egész életében szoros kapcsolatot ápolt - megállapodott a XIII. kerületi önkormányzattal, hogy a Radnóti Miklósról elnevezett művelődési házban állandó emlékszobát alakítanak ki, ahol a tragikus sorsú költő íróasztala, karosszéke, könyvespolca, néhány könyve és személyes tárgya lesz majd látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár