Medvebőrből készült fejfedőt viselt Ötzi

2016. augusztus 18. 18:00 MTI

Többféle bőrből készült ötlözetet, köztük barnamedvebőr fejfedőt viselt Ötzi, amikor 5300 éve meghalt az Alpokban - derítették ki az Bolzanói Európai Akadémia kutatói. A kora rézkorban élt vadász gleccserjégbe fagyott tetemét 1991. szeptember 19-én Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi Alpokban, 3210 méteres magasságban fedezte fel egy német házaspár.

Ötzi

A szakemberek genetikai elemzésnek vetették alá a gleccsermúmián talált állatszőrből készült nagyon jó állapotban fennmaradt öltözetet és bőrtegezt. Niall O'Sullivan, az akadémia kutatója és társai a Scientific Report folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmányukban azt is kimutatták, hogy Ötzi öltözetének más darabjai háziasított állatok bőréből, szőréből készültek.

Az anyagok többfélesége azt jelzi, hogy Ötzi háziasított birka-, marha- és kecskebőrből, valamint vadállatok bőréből készítette ruháit, köztük kabátját, amely legalább négy különféle kecske- és birkabőrből készült. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a rézkori emberek gondosan kiválasztották a különböző vad-és háziállatokat, amikor ruhák alapanyagait keresték. Világossá vált, amit már tudtunk, hogy Ötzi növénytermesztő, állattenyésztő volt, illetve az, hogy az általa használt élelmiszerek és alapanyagok többsége házi forrásból származott. Korábbi kísérletekből tudjuk, hogy élelmét vadon élő állatokból is kiegészítette, halála előtt elfogyasztott utolsó étke kecskehús és szarvas volt - magyarázta Niall O'Sullivan.

Ötzi "ruhatára"

A kutatók Ötzi ruházatáról kimutatták, hogy nadrágja kecskebőrből, cipőfűzője marhabőrből, ágyékkötője birkabőrből, tegeze őzbőrből, sapkája medvebőrből, kabátja kecske- és birkabőrből készült. A kora rézkorban élt vadász gleccserjégbe fagyott tetemét 1991. szeptember 19-én Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi Alpokban, 3210 méteres magasságban fedezte fel egy német házaspár. A gleccsermúmia a világ legrégebbi, teljes épségben megmaradt emberi holtteste, amelyet a bolzanói régészeti múzeumban őriznek. A tetem feltárásakor még nem létezett az a korszerű DNS-elemzés, amellyel a mostani vizsgálatokat folytatták.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Ötzi "ruhatára"
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma