2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már öt hazai múzeum is látogatható virtuálisan

2014. október 21. 13:31 MTI

Immár öt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásában lévő múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Iparművészeti Múzeum anyaga érhető el az interneten keresztül, vagyis látogatható virtuálisan - közölte a tárca kultúráért felelős államtitkársága.

A virtuális látogatást lehetővé tévő adatbázishoz - a Google Art Projekt programjához - mostantól kisebb közgyűjtemények is csatlakozhatnak Magyarországon - olvasható az államtitkárság sajtóközleményében.

A programhoz világszerte több mint 500 múzeum csatlakozott eddig, egyebek mellett a New York-i Metropolitan, a firenzei Uffizi, a londoni British Museum és a bécsi Kunsthistorisches Museum gyűjteménye is hozzáférhető már az interneten.

A csatlakozó intézmények négy különböző, de részben egymáshoz kötődő digitális megjelenési formát vehetnek igénybe. A virtuális galéria gyűjteményi tárgyakat mutat be nagyfelbontású fotóval és angol nyelvű leíró adatokkal, a gigapixel egy kiválasztott műtárgyról rendkívül nagy felbontású felvételt tartalmaz, a virtuális séta a kiállító terek képzeletbeli bejárására ad lehetőséget egy speciális kamerával készült felvételek segítségével, míg a virtuális kiállítás tematikus gyűjteményi válogatások megjelenítésére alkalmas.

A tartalomszolgáltató múzeumok, gyűjtemények saját adminisztrátori hozzáféréssel hozzák létre ezeket a tartalmakat, ideális esetben mind a négy különböző digitális megjelenési formát felhasználva. A projekthez történő csatlakozás ingyenes. További, angol nyelvű információ erre a linkre kattintva érhető el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár