Magyar és lengyel középkori női szentekről nyílt kiállítás Krakkóban

2016. július 19. 10:45 MTI

Magyar és lengyel középkori női szentekről nyílt kiállítás hétfőn délután Krakkóban A szegénység gazdagsága - Lengyelország és Magyarország középkori női szentjei címmel. A tárlat megrendezését Körmendy Adrienne főkonzul koordinálta, aki történészként a középkor szakértője.

Edmund Blair Leighton: Árpád-házi Szent Erzsébet kenyeret oszt a szegényeknek
Edmund Blair Leighton: Árpád-házi Szent Erzsébet kenyeret oszt a szegényeknek

"A kiállítás a magyar és a lengyel történelemnek azt az időszakát idézi fel, amely kiemelten fontos a kapcsolatainkban. Azt mutatja be, milyen fontos szerepet játszottak a szegénység, a szeretet szolgálatában az Árpád-házi és az Anjou-királylányok, illetve királynők" - fogalmazott a tárlat megnyitása után Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Mint kifejtette, a kiállításon bemutatott női szentek és boldogok között szerepel Szent Ágnes, Szent Kinga, Boldog Jolán, Szent Margit, Szent Erzsébet, Sziléziai Szent Hedvig, Anjou Szent Hedvig. A bemutatott szentek egy-egy keresztény erényt - például az adakozást, a türelmet, a tisztaságot, az okosságot - testesítenek meg.

"Hiába éltek nagy gazdagságban a középkori királyok, ezek a nők és asszonyok vállalták a szegények, a más ember iránti szolgálatot. Ez komoly üzenet a mai kor számára is" - mondta Soltész Miklós. A tárlat kapcsolódik a július 25-én kezdődő krakkói Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóhoz, és szerves része a lengyelországi Magyar kulturális évadnak. Az államtitkár kiemelte, hogy a kiállítás a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Balassi Intézet, a krakkói Jagelló Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint a krakkói ferences rendház és a helyi magyar főkonzulátus szervezésében valósult meg.

"Komoly érdeklődés kísérte a kiállítás megnyitóját. Lengyel részről Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek, II. János Pál pápa egykori személyi titkára nyitotta meg, az eseményre eljöttek Andrzej Duda államelnök szülei és jelen volt a lengyel politikai és művészeti élet számos fontos szereplője. Mindenütt azt tapasztaltam, hogy a magyar kulturális értéket nagy örömmel fogadják Lengyelországban" - szögezte le Soltész Miklós. A tárlat megrendezését Körmendy Adrienne főkonzul koordinálta, aki történészként a középkor szakértője; a kiállítás lengyel kurátora Stanislaw Sroka krakkói történész professzor.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma