2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Letűnt évszázadok legendái és ősi receptek – sokszínű programok a Régészet Napján

2016. május 25. 11:35

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Régészet Napját Magyarországon, május 27-én és 28-án. Országszerte 26 településen, 31 intézményében, múzeumokban, gyűjteményekben és kutatóintézetekben testközelből ismerkedhetnek meg a gyerekek és felnőttek a régészet tudomány kulisszatitkaival és módszereivel.

A Magyar Régész Szövetség által 2014-ben kezdeményezett esemény külföldön már régi hagyományokkal rendelkezik. A programsorozattal a szövetség a régészet tudományt kívánja népszerűsíteni egyúttal bemutatva a legfrissebb eredményeket a nagyközönségnek. Rendezvényünk idén a Honnan tudjuk, hol kell ásni? – Honnan tudjuk, hogy ott ásni kell? alcímet viseli, ezzel munkánk módszertanára szeretnénk ráirányítani a figyelmet. Bemutatjuk, hogyan fedezi fel a régész a lelőhelyeket, leleteket, és hogyan azonosítja ezek alapján a múlt egy szeletét – mondja a Magyar Régész Szövetség elnöke.

A kétnapos rendezvényen május 27-én, pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, május 28-án, szombaton a családokat és a felnőtteket várják a szervezők. A programok között lesznek ismeretterjesztő előadások, hagyományőrző bemutatók, kézműves foglalkozások. A látogatók megismerhetik a legmodernebb földmérő és légifotó-technikákat, kipróbálhatják magukat a restaurátorok szerepében, állat- és embercsontokat vizsgálhatnak a kutatók segítségével.

Több helyen gyalogos vagy kerékpártúrák indulnak a környék rejtett régészeti emlékeinek bemutatásra, de akár szakmai konferenciákon is részt lehet majd venni. Lesz, ahol mesemondók elevenítik fel a letűnt évszázadok legendáit, másutt ősi receptek szerint készült ételeket is kóstolhatnak, régészeti leleteket fogadhatnak örökbe, sok helyen régészhomokozókkal várják a legkisebbeket. A programkínálat minden korosztályra kiterjed, így az ismeretterjesztő előadások mellett a legkisebbeket történelmi mesékkel, játékokkal is várják, valamint a programok elnevezései is sokszor izgalmas kalandokká varázsolják a múzeumi barangolást.

Több téma is aktuális történeti jelenségekre is reflektál, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen például az előadások az őskortól mutatják be a migrációs hullámokat, és azok jellemzőit. Idén először egy Heves megyei község, Balaton önkormányzata is szerepel az intézmények között. A településen helyi kezdeményezésre kezdődtek a régészeti munkák, amit most a nagyközönség is megismerhet.

Szakmai szempontból fontos mérföldkő, hogy nemrégiben posztumusz jelent meg László Gyula professzor egy eddig kiadatlan műve, amelyet sok kiváló, kortárs régész is kiegészített az újabb eredményekkel. A könyv a Régészet Napján a Magyar Nemzeti Múzeumban kerül bemutatásra.Több múzeum pedig az örökségvédelemben kiemelkedő munkát végző civileknek, önkénteseknek, leletbejelentőknek ad át elismerő okleveleket az alkalomból. 

A programokról részletesen a http://regeszetnapja.hu/ oldalon tájékozódhatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár