Lenyűgöző aranykincset rejtett a sivatagban talált 500 éves hajó

2016. június 8. 17:59

Afrika partjainál dolgozó gyémántbányászok hatalmas értékű aranykinccsel megrakott hajóroncsra bukkantak. A Bom Jésus – Jó Jézus – nevű vitorlásra elsőként a De Beers bányászcég geológusai találtak rá a namíbiai partok mentén, Oranjemund közelében 2008 áprilisában.  

A namíbiai sivatagban talált kincs

A portugál vitorlás 1533-ban Lisszabonból indult útnak,  Francisco de Noronha vezetésével. Az Indiába tartó hajó teljes legénységével együtt eltűnt. A hajóra a bányászcég munkatársai találtak rá az ún. Csontvázparton. Bár a partszakasz mentén már számos hajóroncsot felfedeztek, ez volt az első, amely tömve volt pénzérmékkel és elefántcsonttal. A bányászcég munkatársai nem találtak rá azonnal a kincsre – elsőként csak különös fa- és fémtárgyakat fedeztek fel a part mentén, és csak ezután bukkantak rá a homok alatt rejtőző hajóra. Az arannyal teli kincsesládára csak a hatodik napon találtak rá.  

Így nézhetett ki a hajó

Számos szakértő szerint a vitorlás az egyik legnagyobb értékű hajóroncs, amelyet valaha találtak. Nem véletlen, hogy az UNESCO víz alatti kulturális örökség védelméről szóló egyezmény is védi. A Bom Jésuson német rézöntvények és nyugat-afrikai elefántcsont mellett portugál, spanyol, firenzei és velencei ezüst- és aranypénzeket, valamint fegyvereket (többek között kardokat és késeket), ruhákat és csontvázakat is találtak. Emellett bronzból készült tálakat, valamint asztronómiai eszközöket is felfedeztek.

Rózsafüzérdarabok és ezüstpénz
Dr. Dieter Noli a rakomány közt talált asztrolábiummal

Dr. Dieter Noli régész szerint az arany a namíbiai kormány tulajdonába fog kerülni. Mint mondta, ez teljesen megszokott eljárás abban az esetben, ha egy hajót találnak a tengerpart közelében. Az egyedüli kivételt az állami hajók jelentik: ebben az esetben a rakomány azt illeti meg, amelynek a zászlaja alatt a vitorlás hajózott. És bár ez esetben éppen erről van szó – tekintve, hogy a hajó a portugáloké volt –, a portugál kormány nagylelkűen lemondott a kincsről Namíbia javára.  

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Rózsafüzérdarabok és ezüstpénzDr. Dieter Noli a rakomány közt talált asztrolábiummal Így nézhetett ki a hajó
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma