Közel száz év után egyesült egy Fabergé-tojás a hozzá tartozó meglepetéssel

2017. április 10. 09:38 MTI

Közel egy évszázad után egyesítették Peter Carl Fabergé orosz ékszerész egyik világhírű tojását és a hozzá tartozó meglepetést, egy elefántcsontból készült, mozgó elefántot egy texasi múzeumban köszönhetően annak, hogy utóbbit II. Erzsébet brit uralkodó kölcsönadta a Houstoni Természettudományi Múzeum hétfőn nyíló új kiállítására.

Fabergé-elefánt

A királyi Fabergé-gyűjteményben lévő kicsiny elefántról csak nemrég derült ki, hogy az Imperial Diamond Trellis Egg tartozéka. Ezt a húsvéti tojást, benne egy különleges meglepetéssel, 1892-ben rendelte meg III. Sándor orosz cár húsvéti ajándékként feleségének. A tojást és a meglepetést utoljára valószínűleg 1922-ben látták együtt, amikor az orosz kormány eladta a cári család Fabergé-gyűjteményét.

A sétáló és fejét mozgató elefántot 1935-ben vette meg V. György brit uralkodó, ám akkor még nem tudták, hogy azt Fabergé készítette – mondta el Caroline de Guitat, a brit királyi gyűjtemény kurátora, aki elkísérte a kincset a houstoni kiállításra.

Ő volt az, aki 2015-ben bejelentette, hogy Fabergé munkájaként azonosították a királyi gyűjteményben lévő kicsiny elefántot. Az Imperial Diamond Trellis Egg, amely korábban brit gyűjtők tulajdonában volt, jelenleg a legnagyobb amerikai Fabergé-gyűjteménnyel rendelkező Dorothy és Artie McFerrin tulajdona, a texasi házaspárnak több mint 600 Fabergé-ékszere van, amelyek néhány éve a houstoni múzeumban találtak otthonra. Joel Bartsch, az amerikai múzeum igazgatója elmondta, hogy egy évre kapták kölcsön a királyi családtól az elefántot.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma