Különös hasonlóság az afrikai kőeszközöknél

2015. július 13. 17:52

Dél-Afrika két leghíresebb régészeti lelőhelyén, Sibuduban és Blombosban élő, középső kőkorszaki csoportok 71 ezer évvel ezelőtt több mint ezer kilométerre éltek egymástól, azonban szinte ugyanolyan típusú kőeszközöket használtak. Az egyetlen különbség az elkészítési módjaik között volt.

Dél-afrikai kőeszközök

„65 ezer évvel ezelőtt teljes más volt már a helyzet, ugyanis a szerszámkészítés technikái nagyfokú hasonlóságot mutattak, így kijelenthetjük, hogy ekkorra már hasonló kulturális hagyományok terjedtek el Dél-Afrika szerte” - mondta Lyn Wadley, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem régésze.

A Wadley vezetésével zajló, amerikai, dél-afrikai, olasz és francia régészeket tömörítő nemzetközi kutatócsapat arra vállalkozott, hogy technológiailag és tipológiailag is összehasonlítsa Dél-Afrika két leghíresebb kőkori régészeti lelőhelyén, a Blombos-barlangban és a KwaZulu-Natalban található Sibudban lévő szakócákat, amelyek a modern ember viselkedésére is utalnak.

A korábbi tanulmányok eredményeit, valamint a régészeti helyszíneken feltárt, kőből készült szerszámokat megvizsgálva, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy egyfajta egységességet lehet felfedezni a különböző kulturális entitások végtermékeiben. Annak ellenére, hogy a helyszíneken eltérő kőzetek találhatók, az ősemberek ugyanazt a mintát követték a kövek megmunkálása során. Hosszú, vékony, kétélű pengéket gyártottak, amelyeket nem csupán vágásra, hanem vadászat során is felhasználtak.

Mindez alátámasztja a komplex viselkedési hagyomány hosszan tartó rendszerének elképzelését, amely során tanítás és szóbeli utasítások révén áramlik az információ. A tanulmány arra is kitér, hogy ez a továbbadott tudás sem statikus, hanem fokozatos változáson ment át az idők során.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma