2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különös delfinszobor került elő egy bizánci padlózatból

2015. július 1. 13:42

Egy 41 centiméter magas, halat evő delfint mintázó márványszobor került elő egy dél-izraeli ásatás során. A régészek kisebbfajta csodának nevezték, hogy a bizonyára egy nagyobb szoborkompozícióhoz tartozó delfinfaragványt egy, a tengertől mintegy 20 kilométerre lévő bizánci villa padlójába építve találjanak meg. Ráadásul arccal lefelé.

A márványból faragott, az izraeli régészek által kétezer évesre becsült delfinszobrot a kutatók a gázai övezettel határos mageni kibucban zajló ásatások során tárták fel még márciusban. A szobrocskát egy késő bizánci vagy korai iszlám időszakban használt villa padlózatába építve, a romok alatt találták meg, jelentette be a héten az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

Az IAA régésze, Alexander Fraiberg szerint a szobrocska szinte bizonyos, hogy a római időkben készült, azonban egy évszázadokkal később felhúzott villa padlózatába építették, illetve kövezték bele - több más, minden bizonnyal zsákmányolt tárggyal együtt. „Azért érdekes ez az egész történet, mert a delfinszobrot arccal lefelé fektették le, így nem lehetett látni, hogy mit ábrázol” - magyarázta Fraiberg.

A szakértők szerint a 41 centiméter magas, márványból készült, halat evő delfin szobra egy jóval nagyobb szoborkompozíció része lehetett, esetleg egy életnagyságú isten vagy istennő ábrázolását egészíthette ki. „Lehetséges, hogy a teljes szobor a görög szerelem és szépség istennőjét, Aphroditét ábrázolta, amint megszületik a habokból, mellette pedig megjelennek a tenger élőlényei, többek között egy delfin is” - mondta Rina Avner, az IAA római és bizánci időszakot kutató régésze.

Az Aphrodité-szobrok, mint például az ohiói Daytoni Művészeti Intézetben található Aphrodité Pudica is egy delfinnel és néhány cetfélével van ábrázolva, ami a származását, illetve a születési helyszínét jelöli. „Ám az is elképzelhető, hogy a márványdelfin nem a szerelem istennője, hanem a tenger istene, Poszeidón egyik szobrához tartozik, akit a klasszikus művészet általában delfinek társaságában festett meg” - tette hozzá Avner.

A villa romjai között egyébként mindkét istenséget ábrázoló érméket is felleltek, amelyeket a közeli, tengerparti Askelónban vertek, ahol a szerelem istennőjének temploma állt azokban az időkben. „A rejtélyes delfinszobor számos kérdést vet fel: honnan származik a szobor, ki pusztította el a többi részét (illetve az hol található), valamint mikor és milyen körülmények között került a bizánci villa padlózatába?” - fogalmazta meg gondolatait Fraiberg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár