2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Képeken az első Tour de France

2015. július 1. 11:53

112 évvel ezelőtt, 1903. július 1-jén hajnali 3 óra 16 perckor rajtolt el az első francia kerékpáros körverseny, a Tour de France. A versenyzőknek a 2428 kilométer hosszú távot hat szakaszban kellett teljesíteni, így egy-egy etap keretében több mint 400 kilométert tekertek, vagyis egy nap alatt akár 15-20 órát is a kerékpár nyergén tölthettek.

Eldörren a startpisztoly

Az egyik legismertebb és legrangosabb kerékpárverseny, a Tour de France első alkalommal 1903-ban került megrendezésre - mégpedig egy igen prózai okból kifolyólag: a hírlapszerkesztők - a biciklisporttal foglalkozó Géo Levefre ötlete alapján - azért találták ki a versenyt, hogy az újonnan alapított újságot, a L'Autot (a mai L'Équipe ősét) népszerűsítsék. A kezdeti tervek szerint a több mint egy hónapon át tartó futamok során sokszor éjszaka is tekerni kellett volna, továbbá magas volt a nevezési költség is, így alig jelentkeztek a megmérettetésre.

Az ezt követően kihirdetett új feltételek (19 nap alatt hat szakasz, napi járandóság az átlagosan 20km/óránál gyorsabban haladóknak, több ezer frankos díjak a futamgyőzteseknek) már jóval vonzóbbnak bizonyultak, s 80-an jelentkeztek szerencsét próbálni. Az első verseny rajtjára 112 évvel ezelőtt, 1903. július elsején került sor, a célba pedig július 19-én gördültek be a versenyzők.

A hat szakaszból álló, 2428 kilométer hosszú útvonal Lyon, Marseille, Toulouse, Bordeaux és Nantes érintésével a Párizshoz közeli Ville d'Avray-nál ért véget. Bár magas hegyeken akkor még nem kellett taposni a pedált, a legtöbb szakasz a 400 kilométert is meghaladta (a leghosszabb 471 kilométer volt), így egy-egy nap legalább 15-20 órát ültek a nyergen a versenyzők, akik az etapok között a menetrend szerint napokat is pihenhettek.

Összehasonlításként: a 2015-ös Tour 23 napos lesz, 21 futamot indítanak, az átlagos etaphossz azonban csupán 159 kilométer, a teljes versenytáv pedig 3350 kilométer lesz. Fontos megjegyezni, hogy míg 112 éve főként sík terepen zajlott a verseny, most 1600 méteres magasságokba is fel kell kapaszkodniuk a versenyzőknek.

Az első Tour de France-on 49 francia, 4 belga, 4 svájci, 2 német és egy itáliai születésű francia indult. A győzelmet végül az egyetlen olasz, Maurice Garin szerezte meg 25,68 km/órás átlagsebességgel, 94 óra 33 perc 14 másodperces idővel. Garin 2 óra 49 perccel előzte meg a második helyezettet, azóta is ez a legnagyobb különbséggel megnyert Tour de France. (A 21. helyen beérkező Arsène Millocheau-re a győztes például 64 óra 57 percet vert rá.)

Az első Tour hirdetése

A versenyzők a rajt előtt

Nemsokára eldördül a startpisztoly

Maurice Garin, a verseny győztese az egyik futamot követően gyújtott rá. A képen fiával (jobb oldal) és masszőrjével látható

Néhány kilométerenként frissítőket szolgáltak fel a versenyzőknek

Egy kis falu melletti domboldalra kapaszkik fel a végül 60 fősre zsugorodott mezőny, amely még nem szóródott szét

Az első Tour de France első kilométerének végén

Az első szakasz (etap) célja Lyonban

Leon Georget harmadikként fejezi be az első etapot, a győztes Garin után 34 perc 59 másodperccel később ért be

A Bordeaux-ban végződő szakaszt a svájci Charles Laeser nyerte meg

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár