Kendertövekkel fedték be Kínában a 2500 éve elhunyt europid férfit

2016. október 12. 11:08

Egy 2500-2800 évvel ezelőtt elhunyt, „kannabiszlepellel” borított férfi maradványaira bukkantak az északnyugat-kínai Turpán-medencében kínai régészek. Az elhunyt mellkasára helyezett 13 tövet az elemzések szerint pszichoaktív hatásaik miatt termesztették a közösség tagjai. Az Economic Botany című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatócsapat folytatja a temető feltárását, mivel értékes információkat szerezhetnek a korabeli kannabiszhasználatról.

Kendertövekkel fedték be Kínában a 2500 éve elhunyt europid férfit

Az emberiség már évezredek óta különböző célokra használja a kendert: kötelet fűzött belőle, ruhákat font, magjainak olajtartalma miatt pedig értékes tápanyagforrás volt egykoron. A leginkább közismert felhasználási módja azonban a növény virágzatának elégetése vagy elfogyasztása, amely során eufórikus élményt él át az egyén. A legújabb régészeti lelet alapján azonban egy újabb felhasználási területet is felfedeztek a kutatók: rituális temetkezési kellék, számolt be a Phys.org.

A Kína északnyugati részén feltárt emberi csontváz a kutatások szerint az europid (más néven kaukázusi) nagyrasszhoz tartozott, és halála idején körülbelül 35 éves lehetett. Eltemetői fűzfapárnát helyeztek a feje alá, majd a feje tetejétől a medencecsontig bezárólag 13 darab kannabiszt helyeztek egyfajta lepelként a megholtra, magyarázta a Kínai Tudományos Akadémia egyetemének munkatársa, Hungen Csiang.

Az elhunyt sírhelye egyike volt azon 240 ismert sírnak, amelyet a csiaji temetőben tártak fel. A sírkert „lakói” egykoron a 2-3 ezer évvel ezelőtt a területet uraló Szupejhszi Királyság alattvalói voltak, az, egy oázisban felépült településük pedig igen híres és forgalmas volt azokban az évszázadokban, ugyanis a Selyemút egyik fontos állomásaként funkcionált.

A tanulmányban a kutatók megjegyezték, más sírokban is találtak már kannabiszhasználatra utaló sírmellékleteket, azonban lepelként még sehol sem alkalmazták a növényt. Olyanra már volt példa, hogy kendermagokat találtak a sírban, esetleg néhány levelet szórtak az elhunyt alá, azonban ez az első, hogy egész növénypalántákat helyeztek a megboldogult mellkasára.

Az elemzések szerint a növényeket a közelben termeszthették, a kifejlettségük alapján pedig a késő nyári időszakban téphették ki őket a földből. A magas THC-tartalom alapján a szakértők arra következtetnek, hogy elsősorban pszichoaktív hatásuk miatt, tehát drogként használhatták a növényeket.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma