Hét meglepő tény az orvoslás történetéből

2016. február 17. 08:26

Az orvostudomány története tele van a különösebbnél különösebb esetekkel és gyógymódokkal. Caroline Rance The History of Medicine in 100 Facts című munkája segítségével ezúttal hét meghökkentő mozzanatot ismertetünk.

7 bizarr történet az orvoslás történetéből

A világ első női orvosai

A Kairótól 30 kilométerre található szakkarai nekropolisz – Dzsószer lépcsős piramisával – Egyiptom legnépszerűbb turistacélpontjai közé tartozik. A piramistól nem messze található a világ első, név szerint is ismert, i. e. 2700 körül élt női orvosa (egyben női tudósa), Meritptah sírja, amelyen az orvosok elöljárójaként emlékeznek meg róla. Mintegy 200 évvel később egy Peszeset nevű orvosnő neve is felbukkant egy, a fia, a magas papi tisztséget viselő Ahethotep sírjában felállított sztélén. Pesezeset a műemléken lévő felirat alapján az „orvosnők felügyelője” (vagy elöljárója) címet viselte, ami arra utal, hogy az ókori Egyiptomban nem volt ritka, hogy nők is gyakorolták a hivatást. Bár sajnos nincs módunk alaposabban megismerni Meritptah és Pesezeset életét, az információkból nyilvánvaló, hogy az orvosnők megbecsült tagjai voltak az ókori Egyiptom társadalmának.

Gyerekszületés-ábrázolás az ókori Egyiptomban
Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Római dombormű-ábrázolás egy páciensét kezelő orvosrólJacques Cartier találkozása indiánokkalFrançois-Joseph-Victor Broussais és egyik pácienseÍgy látta az ugandai műtétet Robert FelkinGyerekszületés-ábrázolás az ókori Egyiptomban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma