2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas történelmi videógyűjteményt töltöttek fel a Youtube-ra

2015. július 23. 12:21

Az AP hírügynökség a British Movietone nevű vállalattal összefogva összesen több mint 550 ezer digitalizált történelmi videót töltött fel a Youtube-ra. A világ legnépszerűbb videómegosztó oldalára valaha feltöltött legnagyobb történelmi videógyűjtemény legkorábbi felvétele 1895-ből származik. 

Az AP hírügynökség munkatársai az anyag feltöltéséről tartott sajtótájékoztatón arról tájékoztatták a közönséget, hogy egyfajta vizuális enciklopédiának szánják a kollekciót, amelynek segítségével az érdeklődők egyedi perspektívából láthatják a modernkori történelem legfontosabb eseményeit.

Nelson Mandelát 27 év után kiengedik a börtönből

A gyűjteményben számos történelemformáló eseményről készült videót lehet megtekinteni az 1906-os San Franciscó-i földrengéstől kezdve az 1941-es Pearl Harbor-i támadáson keresztül Mussolini 1931-es, világbékére felszólító beszédéig. De a kollekcióban ezenkívül helyet kapott az a felvétel is, amelyen az látható, ahogyan Londonban 1936-ban náci karlendítéssel tisztelegnek a nemrég elhunyt német nagykövet, Leopold von Hoesch előtt, és azt is megtekintheti bárki, ahogyan George W. Bush 2008-ban, Irakban tartott sajtótájékoztatóján egy villámgyors mozdulattal kitér a közönségből felé dobott cipő útjából.

Mussolini 1931-es beszéde

Emellett számos történelmi hírességről találhatunk felvételt: többek között Charlie Chaplin és felesége, Paulette Goddard 1936-os nászútja, valamint Marilyn Monroe az 1950-es években Londonban tett látogatása is megelevenedik a videókon. De különböző sport- és szórakoztató eseményekről, komoly technológiai felfedezésekről, valamint a történelem bizarr pillanatairól - például egy 1935-ben, Chicago utcáin folyó elefánt-futóversenyről - készült felvételek is helyet kaptak a válogatásban.

Kutyáknak gyárott futógép 1937-ből

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár