2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gabonamezőn találták meg a 2. világháborús olasz pilótát

2014. október 28. 15:02

Pilótafülkéjében, ejtőernyőjével együtt találták meg azt az olasz pilótát, aki 70 évvel ezelőtt, egy légicsatában vesztette életét.

Az olasz pilóta földi maradványait Macchi C.205 vadászrepülőgépének pilótafülkéjében, 4 méterrel a föld alatt fedezték fel olasz szakemberek. Guerrino Bortolani hadnagynak Észak-Olaszországban, Paduánál veszett nyoma 1944. március 11-én.

"A becsapódás helyén ma gabonamező terül el. A maradványok megtalálásában egy idős férfi segédkezett, aki saját szemével látta aznap lezuhanni a vadászrepülőgépet " - mondta el a Discovery News-nak Alessandro Voltolina, a roncsvadászattal foglalkozó Romagna Air Finders egyik tagja.

A 27 éves korában elhunyt Bortolani az Asso di Bastoni nevű repülőszázad kötelékébe tartozott, amelynek parancsnoka, a "repülőászok ásza", Adriano Visconti volt. Bortolani egy Macchi C.205-tel repült, amely a legjobb olasz vadászgépnek számított a második világháborúban.

Macchi 205

A két 12,7 mm-es géppuskával és egy pár 20 mm-es ágyúval felszerelt gép tehetetlennek bizonyult a Földközi-tengeri Szövetséges Hadászati Légierő (MASAF) támadásával szemben: 1944. március 11-én 111 B-17 Flying Fortress érkezett Padua fölé, hogy megkezdje a város bombázását. Bár az olasz és német gépek felvették a harcot, végül alulmaradtak; a németek öt gépet és három pilótát, az olaszok pedig négy gépet és három pilótát veszítettek.

Az ásatások során a Macchi C.205 számos alkatrésze előkerült, így a gép futóműve, hátsó kereke, a motor egyes darabjai, a kormányoszlop, a pedálok és a törzs egyes részei. Bortolani hadnagyot a tervek szerint novemberben fogják újratemetni, amint megtalálták legközelebb hozzátartozóit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár