2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fotók: náci relikviákat rejtegettek egy argentin galéria titkos szobájában

2017. június 21. 11:41 MTI

Feltehetőleg eredeti náci, legalább részben Hitler személyéhez köthető emléktárgyakra bukkantak a hatóságok egy Buenos Aireshez közeli ház titkos helyiségében: a Hitlert ábrázoló domborművet, horogkereszttel ellátott elegáns dobozokban őrzött nagyítókat és a fejméret mérésére szolgáló hátborzongató orvosi eszközt is magába foglaló gyűjtemény a legnagyobb ilyen típusú kollekció, amelyet a dél-amerikai országban valaha találtak.

A hatóságok Beccar elővárosban, egy gyűjtő otthonában találtak rá a csaknem 75 tárgyra, amelyről úgy vélik, hogy Németországban élő magas rangú nácik tulajdonát képezte a második világháború idején. Patricia Bullrich argentin közbiztonsági miniszter szerint a tárgyak egy részéhez régi fényképek is tartoznak. Mint elmondta: „az ilyen tárgyak értékesítésének egyik hatékony módja, ha megmutatják, hogy valóban részesei voltak a horrornak, hogy maga a Führer használta őket. A képek egy részén pedig tényleg maga Hitler látható a tárgyakkal”.

Bullrich szerint a hatóságok egyebek között játékokat – ezt gyerekek náci szellemben történő nevelésére használhatták –, egy horogkeresztet tartó hatalmas birodalmisas-szobrot, egy homokórát és egy gyermek szájharmonika-készletet is találtak. A rendőrség szerint a gyűjtemény történelmi jelentőségéről leginkább árulkodó tárgyak egyike egy fotónegatív, amelyen Hitler látható egy ahhoz hasonló nagyítóüveggel a kezében, amelyet a lefoglalt dobozokban találtak.

„Történészeket is megkérdeztünk, és azt a választ kaptuk, hogy ez bizony az a nagyító, amelyet Hitler használt” – mondta Nestor Roncaglia, az argentin szövetségi rendőrség vezetője, aki hozzátette, hogy nemzetközi szakértők bevonásával folytatják a nyomozást.

A gyűjtemény felfedezéséhez vezető nyomozás azután kezdődött, hogy a hatóságok kétes eredetű műtárgyakat találtak egy Buenos Aires északi részén lévő galériában. Az Interpol emberei követni kezdték a gyűjtőt, aki jelenleg is szabadlábon van, de vizsgálat folyik ellene, majd június 8-án házkutatást tartottak nála. A razzia során egy hatalmas könyvállvány keltette fel az ügynökök figyelmét, akik elhúzva a bútort rátaláltak a náci relikviákkal teli titkos szobára.

A rendőrség és az argentínai zsidó közösség tagjai úgy vélik, hogy a tárgyakat egy vagy több magas rangú náci hozta a dél-amerikai országba a második világháború után, amikor Argentína a szökésben lévő háborús bűnösök, köztük a legismertebbek egy részének menedékévé vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár