2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezt használták a középkorban Viagra helyett

2015. április 10. 18:23

Ezer évvel a modern potencianövelők felfedezése előtt a középkori férfiak ugyanúgy igyekeztek megtalálni a merevedési zavar kezelésének megfelelő módját, mint ma. Az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb orvosi könyvben több - belsőleg és külsőleg alkalmazható - módszer is található a férfiasság növelésére.

A Tunéziában a 9. század végén született arab orvos, Ahmed Ibn al-Jazzar 980 körül hunyt el, s összesen 24 ezer aranydénárt és mintegy 1125 kilogramm össztömegű könyvtárat hagyott utódjaira. A meglehetősen termékeny író főként gyógyászati témákban osztotta meg gondolatait.

Legismertebb munkájában, a Tanácsok az utazóknak és az otthon ülőknek című művében alapos útmutatót kínál az egészséges életmódra. A könyv kevéssé megy bele az anatómia vagy az élettan tárgykörébe, ám számos betegségről és egyéb egészségügyi problémáról értekezik, illetve ad mellé kezelési útmutatót. A 12. századra az arabul írt művet lefordították görögre, latinra és héberre, szerte Európában elterjedt, és évszázadokig használatban volt.

Al-Jazzar a szexuális megbetegedésekről és gyógymódjaikról is értekezik. Kitér a férfiak szexuális problémáira, valamint azokra a korabeli elméletekre, amelyekkel az akkori gondolkodásmód szerint orvosolni lehet a kínos gondokat. A korabeli orvosi megfogalmazás szerint a testnedvek nem megfelelő egyensúlya okozhatja az erősebbik nem impotenciáját, illetve férfiasságának csökkenését. Az arab orvos szerint a herékben lévő megfelelő egyensúly a kulcs a férfi szexuális egészségéhez.

„A közösülés akkor lesz a legmegfelelőbb, ha a herék vérmérséklete meleg és nedves. A meleg növeli a vágyat, a nedvesség pedig az ondóra van jó hatással. Ám ha a herék temperamentuma változékony, az a közösülést megakadályozhatja” - írja al-Jazzar. Véleménye szerint a különböző ételek  - mint például a csicseriborsó, a bab, a bors, a gyömbér és a fehérrépa - elfogyasztása a legjobb módja a szexuális életerő fokozásának. Ám ha ez mégis csődöt mondana, az arab tudósnak arra is volt további megoldása:

„Összeállítottam egy szirupot, amely serkentheti a vágyat, továbbá jó a hideg vesék ellen, valamint a belső puffadás megszüntetésére is alkalmas. Magam is kipróbáltam, s úgy találtam, hogy gyorsan hat” - olvashatjuk az orvos művében. Az írás szerint a gyógyszerbe többek között kínai fahéj, bors, lenmag, hámozott édes mandula, sárgarépa magja, lucernamag, ánizs, sáfrány, szegfűszeg és szerecsendió szükséges. Miután elmorzsoltuk a hozzávalókat, sovány mézzel keverjük össze, s egy egyenes falú edényben tároljuk. Minden reggel és este kell egy mogyorószem nagyságú falatot bevenni, s a hatás al-Jazzar szerint nem marad el.

De van néhány egyszerűbb módszere is: „A másik fontos alapanyag, amely növeli a potenciát, az a tehéntej, valamint a belőle készült egyéb tejtermékek. (...) Zúzz össze néhány krizantém fejet, keverd össze jázminolajjal, s dörzsöld be vele a péniszed, egyél diót és gyömbért, s igyál mellé mézes, sárgarépás szirupot.”

Egy másik szirup a leírása szerint nem csupán a szexuális vágy fokozására, valamint az ondó bőséges termelésére alkalmas, hanem jótékony hatással van a gyomorra, a vesére és a májra is. A gyógyital receptje szerint édesköményt, ánizst, vad sárgarépa magját, mentalevelet, vad majoránnát és mazsolát kell összekeverni, s leforrázni, majd egy napot és egy éjszakát állni hagyni. Ezt követően sáfránnyal, gyömbérrel, szegfűszeggel, fahéjjal és borssal kell összefőzni, amíg össze nem áll. Használat előtt egy darabot kell letörni belőle, majd egy uncia forró vízben feloldani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár