Emberi maradványokra bukkantak az Adriai-tenger mélyére süllyedt II. világháborús bombázón

2017. július 18. 16:43

1944. december 17-én egy B-24-es amerikai bombázó csapódott bele az Adriai-tengerbe a horvát partok mentén. A fedélzetén lévő tíz ember közül hetet kimentettek a helyi halászok, hárman pedig eltűntek. A hetven éve a tengerfenéken pihenő roncsban a búvárok múlt héten emberi maradványokat találtak.

Adriai-tenger mélyére süllyedt II. világháborús bombázó

Az oklahomai Tulsában készített utolsó B-24-es (amelyet gyakran a Tulsamerican becenéven említenek, egyébként 18 ezer darabot gyártottak belőle a második világégés idején) egy héttel 1944 karácsonya előtt zuhant a tengerbe. 41 méteres mélységben közel hét évtizeden át feküdt a tengerfenéken, amikor 2010-ben a kutatók rábukkantak a dél-horvátországi Vis szigete mellett. Az idei feltárások során másra is ráleltek.

„Emberi csontokra bukkantunk, azonban további elemzések nélkül nem mondhatunk semmit” – mondta a horvát állami televíziónak a Zadari Egyetem régésze, Mate Parica. Tomo Medved, a háborús veteránokért felelős horvát szervezet feje elmondta, az Egyesült Államok közel kétszáz amerikait keres, akik Horvátország környékén tűntek el a második világháború idején (az egész világon pedig 73 ezret). Medved ígéretet tett, hogy együtt fognak működni az amerikaiakkal.

A B-24-es amerikai bombázó a németek megszállta lengyel területekről igyekezett vissza az olaszországi bázisra, azonban útközben találat érte, így kényszerleszállást akartak végrehajtani az egyik kis horvát szigeten, ám elvétették az irányt, és végül a tengerbe csapódtak.

A nagy erejű ütközés következtében a gép két nagy darabra hullott, mondta Brendan Foley, a svédországi Lund Egyetem kutatója, víz alatti régész. „Az orrész súlyosan megsérült, szinte teljesen szétnyílt, akárcsak egy banán” – magyarázta, ám hozzátette: az ülések azonban még például felismerhetőek voltak.

A kutatócsapat tagjai a megmaradt ruházat, egyéb felszerelés, kisebb tárgyak és több tonna talaj kiemelése mellett számos fellelt, „emberi maradványra hajazó” csontokat is felvittek a felszínre. Úgy vélik, DNS-elemzéssel kimutatható lesz, hogy a maradványok valóban az eltűnt Eugene Ford hadnagyhoz, Charles Priest altiszthez, valamint Russell Landry elsőtiszthez tartoznak-e.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma