Először léphet be a nagyközönség a világ egyik legrégebbi könyvtárába

2016. június 17. 10:40 MTI

Először léphet be a nagyközönség a világ egyik legrégebbi, az elmúlt négy évben nagyszabású munkálatokkal helyreállított könyvtárába Marokkóban. A könyvtár helyreállításának költségeit egy kuvaiti bank adományából finanszírozták.

A világ egyik legrégebbi könyvtára

A Fez óvárosában lévő bibliotékát 859-ben alapította egy tehetős muzulmán asszony, Fatima al-Fihri. Az egyetemet és mecsetet is magába foglaló Al-Karavijjin-komplexumhoz tartozó könyvtár történelmi kincsként számon tartott, egyedülálló iszlám kéziratoknak ad otthont. Az épületet az óvárosi rész 27 másik történelmi helyszínével együtt nyitották meg. A helyreállítási munkálatok összköltsége 30 millió dollár (8,4 milliárd forint) volt.

A könyvtárban található egy kiállítótér, amelyben az értékes kéziratok sorakoznak, egy olvasószoba, egy konferenciaterem, egy kézirat-restauráló laboratórium, a ritka könyvek gyűjteménye és egy apró múzeum, amely az épületegyüttes történetét mutatja be.

A marokkói kulturális minisztérium 2012-ben bízta meg Aziza Chaouni marokkói-kanadai építészt a könyvtár helyreállításával, aminek költségeit egy kuvaiti bank adományából finanszírozták. Fatima al-Fihri annak idején uralkodói engedéllyel építtetett mecsetet közössége számára. A templomot később egyetemmé alakították - idézte fel a Morocco World News portál.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma