2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy hatalmas régészeti parkban egyesül a Colosseum és a Forum Romanum

2017. július 26. 09:57 MTI

A 78 hektáros Colosseum Régészeti Park az ókori amfiteátrumon kívül magába foglalja majd a Forum Romanumot, a Palatinus-dombot és Nero aranypalotáját, a Domus Aureát is.

A jövő év elejére egy régészeti parkba vonják össze a Colosseumot, Olaszország leghíresebb, idén várhatóan csaknem 7 millió látogatót vonzó műemlékét és a környékén található híres ókori nevezetességeket.

A 78 hektáros Colosseum Régészeti Park az ókori amfiteátrumon kívül magába foglalja majd a Forum Romanumot, a Palatinus-dombot és Néró aranypalotáját, a Domus Aureát is.

A szervezeti átalakítás előtt az nyitotta meg az utat, hogy a legfelsőbb közigazgatási bíróság jóváhagyta hétfőn Dario Franceschini kulturális miniszter reformját, amely elveszi a római műemlékvédelmi hatóságtól az amfiteátrum kezelését, és közvetlen miniszteri felügyelet alá helyezi. Róma városa igyekezett megakadályozni a számára előnytelen reformot, és egy alacsonyabb szintű közigazgatási bíróság igazat is adott az önkormányzatnak.

A kulturális miniszter azt mondta keddi sajtótájékoztatóján, hogy a per időveszteséget okozott ugyan, de nem sokat, és „2018. január 1-jén megkezdheti a munkát a Colosseum Régészeti Park új igazgatója”.

Franceschini reformjai azt célozzák, hogy Olaszország leglátogatottabb nevezetességei hatékonyabban működhessenek önálló entitásként, külső, akár külföldi szakemberek irányítása alatt. Néhány intézményt már most külföldiek vezetnek, például a firenzei Uffizi képtárat a német Eike Schmidt, de csak októberben dönt majd egy bíróság, hogy ez így is maradhat-e.

A Colosseum igazgatói posztjára 82 szakember pályázik, köztük 16 külföldi. A kulturális miniszter szerint a leendő régészeti park igazgatóságában foglal majd helyet Irina Bokova, az UNESCO jelenlegi főigazgatója, akinek októberben jár le a mandátuma.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár