2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Állítólag elégették az elrabolt Munch-festményeket

2005. május 2. 11:53

Nem kizárt, hogy Edvard Munch Sikoly és Madonna című elrabolt festményeit megsemmisítették - ezt az értesülést közölte csütörtökön a Dagbladet című norvég lap `oslói bűnöző körökre` hivatkozva.

Korábban

Újabb Munch-festményeket loptak el Norvégiában
Mára virradóra újabb Munch-festményeket loptak el Norvégiában. Ezúttal az ország déli részén fekvő Moss városa közelében lévő Refsnes Gods nevű szállodából emelték el a híres XX. századi norvég festő három alkotását. A helyi rendőrség egyelőre nem közölte, hogy mely művekről van szó.

Inka múmia lehetett Munch Sikolyának mintája
Egy olasz antropológus szerint egy firenzei múzeumban látható inka múmia adhatta az ihletet Edvard Munch számára `Sikoly` című festményéhez.

Antik szobor Japánban - Munch-stílusban
Edward Munch norvég festő `A sikoly` című alkotására hasonlító antik szobrot fedeztek fel japán régészek a szigetország délkeleti részén. A lelet szeptemberben került elő Nagaszakiban.

A lap szerint mindkét képet elégették, hogy a rendőrség ne találhasson bűnjeleket. A két világhírű képet az oslói Munch múzeumból rabolták el, s aztán állítólag egy nyaralóban őrizték. A Dagbladet egyébként utal rá, hogy ugyanez tűnik egy titkos rendőri jelentésből is. Az oslói rendőrség szóvivője kétkedéssel reagált a lap jelentésére. `Normális körülmények közt nem használjuk hitelt érdemlő forrásként a lapot` - jelentette ki az ügyben folytatott gyomozást vezető Iver Stensrud csütörtökön az NRK norvég rádiónak.

 

A két elrabolt kép

 

Jelenleg a rablással kapcsolatban három gyanúsított személyt tartanak előzetes letartóztatásban. A rendőrség nagyon titkolódzó az üggyel kapcsolatban. A norvég Munch (1863-1944) két festményét, amelynek együttes értéke becslések szerint legkevesebb - mintegy 14 milliárd forintnak megfelelő - 450 millió norvég korona, augusztus 22-én rabolták el.

 

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár