Könyv jelenik meg Szeged középkori váráról

2005. április 28. 10:02

Akkora az érdeklődés a szegedi középkori vár feltárása iránt, hogy az ott dolgozók munkáját már-már akadályozta az érdeklődők kérdezősködése, ezért kihelyeztek egy táblát, amelyből mindenki értesülhetett, mi történik az ásatáson, sőt a régészek egy könyv kiadását is tervezik - közölte az MTI-vel Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.

Korábban

XVI. és XVIII. századi könyveket fogadtak örökbe Szegeden
A Szegedért Alapítvány négy fődíjasa XVI. és XVIII. századi köteteket fogadott örökbe pénteken a szegedi Somogyi Könyvtárban.

Dante-kódex hasonmás kiadására készülnek Szegeden
A világ egyik legrégebbi Dante-kódexét kívánja közös, hasonmás kiadásban megjelentetni a szegedi és a veronai egyetem - közölte a szegedi Olasz Kulturális Központ vezetője az MTI-vel.

Köztisztasági állapotok 1912-ben Szegeden
Szeged város 1912-től vette saját kezelésbe a szemétszállítást, valamint az utcák, közterületek tisztántartását, s ehhez alapos terveket készített és jelentős mennyiségű felszerelést szerzett be - hangzott el Fári Irén előadásán a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Az ásatást vezető régészt, Horváth Ferencet még az utcán is leszólítják, hogy érdeklődjenek a legújabb fejlemények iránt. Innen jött az ötlet, egy könyvet kell kiadni a középkori szegedi várról és annak régészeti feltárásáról. A mű célja azonban a régészeti szakma iránti általános érdeklődés kielégítése is. A könyv kézirata elkészült, a tízszerzős mű immáron a kiadásra, vagyis a pályázati pénzekre vár. Horváth Ferenc, a kötet szerkesztője elmondta: nem pusztán régészeti nézőpontból vizsgálják a vár történetét, hanem olvashatók lesznek a könyvben művészet- és építészettörténeti, geológiai és embertani vonatkozású írások is. Az embertan azért megkerülhetetlen, mert az ásatások során közel 400 sírt találtak, s ennek a leletanyagnak a feltárásával tiszta kép kapható a középkori Szeged társadalmáról.

 

Forrás: Szeged Portál

 

Horváth Ferenc szerint a könyv legfontosabb üzenete: komolyabban kell figyelni a még megmenthető történelmi emlékeinkre. "A szegedi várhoz hasonló műemlékek feltárása azért is fontos, mert egy olyan világba enged betekintést, amikor még nem volt jelentős különbség Közép- és Kelet- Közép Európa között" - mondta a kötet szerkesztője. Hozzátette: a legnagyobb pusztítást a Dél-Alföldön - a közhiedelemmel ellentétben - nem a török, hanem a Habsburg uralom hozta: 1715 körül kezdték el például annak a középkori vártemplomnak a lebontását, ami a korabeli Magyarország egyik legnagyobb és legreprezentatívabb épülete volt.

 

(Panoráma)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma