A világ legritkább bélyegei felkerültek az internetre

2005. április 13. 09:48

A világ néhány legritkább és legszokatlanabb bélyege megtekinthető a világhálón is egy egyedülálló gyűjtemény részeként.

A British Library bélyeggyűjteményéből került fel ugyanis nyolcvan különleges darab a Collect Britain oldalára. A `Filatéliai Különlegességek` elnevezésű részleg olyan speciális darabokat tartalmaz, mint például a brit 1765-ös bélyegtörvény után Amerikában kiadott adóbélyegek eredeti lenyomati ívei. (Ez a törvény volt az, mely a kolóniákon komoly elégedetlenséget váltott ki, és többek közt ez volt az egyik kiváltó oka az egy évtizeddel későbbi Függetlenségi háborúnak is.)

 

Forrás: Collect Britain

 

Az interneten megtekinthető darabok közt vannak még a híres Mauritiusok is, melyek közül az 1847-es Post Office darabok máig a legritkább bélyegek közé tartoznak. Szintén ilyen ritkaságok még a Brit Guinearól származó 1850-51-es négycentes citromsárga darabok is. Láthatók még az első olyan postai bélyegek is, melyeken először alkalmaztak valamiféle művészi díszítést: ezek az 1850-es Új-Dél-Wales-ből származó "Sidney-i látképek". A szintén egyedinek, és nyomdai hibái miatt különlegesnek számító 1853-61-es egyfrankos páros is megtalálható a nyolcvan interneten is böngészhető bélyeg között, mely 'tête-bêche', azaz a két bélyeg közül az egyiken a fej fejjel lefelé található. Szintén hibás az 1861-es Jóreménység-fokot ábrázoló bélyeg is melyet inverz színekkel nyomtak.

 

A British Library Bélyeggyűjteményi Részlegének feje, David Beech elmondása szerint: "Nagyszerű, hogy a világ legritkább bélyegkülönlegességei közül néhány most felkerülhet a Collect Britain oldalára. A bélyegek nagy része ugyanis a csak a British Libraryben tekinthető meg".

 

A bélyegekről találunk egy rövid életrajzot, a képüket pedig nagyfelbontású, zoomolható képekben tették fel az oldalra, így azok részletesen is megszemlélhetők.

Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma