2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

110 éve járt ember először az Antarktiszon

2005. február 17. 11:12

Ezen a napon lépett Antarktisz földjére az első ember, Carsten Eggeberg Borchgrevink, norvég természettudós. A Déli-sarkot azonban honfitársa, Roald Amundsen érte el 1911. december 15-én, az angol Robert Scott előtt, akivel drámai versenyt futott.


Az Antarktisz felfedezése
Megmentik az első antarktiszi épületet
Negyvenöt éve kötötték az Antarktisz-szerződést
Egy arc a sarkokról
80 éve halt meg az első magyar sarkkutató expedíció orvosa

Újra magyar kutatók az Antarktiszon

1895. február 17-én lépett először az Antarktisz földjére az első ember, Carsten Eggeberg Borchgrevink, norvég természettudós.

Egy bálnavadász hajó matrózaként érkezett a "hatodik kontinensre", s dédelgetett vágya volt, hogy elérje a Déli Sarkot. A jégtáblák között lavírozó hajóról a Viktória-földön ért partot.

Később Londonban, a VI. Nemzetközi Földrajzi Konferencián számolt be szenzációs felfedezéséről. Egy angol könyvkiadó támogatásával, aki megvásárolta neki a Southern Cross nevű hajót - 1898-1900 között brit expedíciót vezetett a sarkvidékre és utazása során majdnem a 79. szélességi fokig jutott el.

 

A Déli-sarkot azonban nem ő, hanem honfitársa, Roald Amundsen érte el 1911. december 15-én, az angol Robert Scott előtt, akivel drámai versenyt futott. A norvég természettudós "partraszállásával" indult el a földrész tudományos feltárása.

A mintegy 12 millió négyzetkilométer területű kontinens kétszer akkora, mint Ausztrália és nagyobb mint Európa. Tengerszint feletti magassága 1600 méter, így a legmagasabban fekvő földrész. Egész területét összefüggő jégtakaró borítja. A jeges kontinensen ma már számos kutatóállomás működik.

 

Az Antarktisz jege hatalmas szénkincset rejt, de található ott urán és gyémánt is. A vastag jégtakaró azonban még a modern technikát is nehéz feladat elé állítaná. De ettől függetlenül sem volna helyes, ha az Antarktiszt a Föld újabb ipari övezetévé alakítanák, ennek ugyanis felbecsülhetetlen ökológiai következményei lennének.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár