2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatér a japán flotta zászlaja

2005. január 12. 12:30

A flotta kockáztatott, s győzött

`Rendkívül becses tárgyról van szó` - mondta Himuro. `Nagyon kevés hasonló hadizászló maradt fenn Japánban. Ezen apró szakadások is vannak, hiszen ez a zászló csakugyan a tengeren utazott. Ámulatba ejtő, hogy az angolok milyen tökéletes épségben megóvták a zászlót, pedig Japán később, a második világháborúban az ellenségükké vált.`


A múzeummá alakított Mikasza csatahajó, előtte Togo tengernagy emlékműve (Jokoszuka)

Jeremy Howard kapitány, a Tengerészeti Társaság nemrég leköszönt elnöke intézte a zászló kölcsönadását. "Nagyon is tisztában voltunk a zászló értékével. Szövetbe csavarva tároltuk, hogy megóvjuk. Az orosz-japán háború döntő csatája után Togo visszatért Angliába, ahol V. György kitüntette, ő pedig egy ezüsttállal együtt odaajándékozta a zászlót régi iskolahajójának."


Japán újkori történelmének első nagy szövetsége a Nagy-Britanniával kötött 1902-es tengeri egyezmény volt. A japán haditengerészetet Togo és tiszttársainak céltudatos angliai tanulmányútjai után a brit Királyi Haditengerészet mintájára modernizálták.


Togo nem tudott elég jól angolul, hogy tengerészeti akadémiára járjon, ezért 14 évesnek hazudva magát a Worcesteren szolgált - pedig már a húszas évei közepén járt.


Úgy tartják, Togo hazárdjátékot űzött, mikor veszélyes manővert hajtott végre az orosz flotta orra előtt: forduláskor a hajók oldalát mutatta az ellenség felé. A tengernagy úgy számított, hogy az erős hullámzás következtében az oroszok úgysem fogják tudni eltalálni a hajóikat. A manőver sikerült, s a japánok minimális veszteség árán elpusztították az orosz balti-tengeri flotta legnagyobb részét. Himuro a cusimai győzelmet annak tulajdonítja, hogy Togo sokat tanult a britektől.


Togo Heihacsiro 88 éves korában halt meg. Azok közé az államférfiak közé tartozott, akik nagy szerepet játszottak Japán modernizálásában, melynek során az ország elmaradott, elszigetelt, a gyarmatosítás által fenyegetett feudális államból modern országgá vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár